Tortice s kremom od mascarponea i kave brza su, lagana i elegantna poslastica, a najbolje prijaju uz šalicu omiljene kave.
Sastojci (za 6 tortica):
Biskvit
3 jaja
130 g šećera
1 Bourbon vanilin
šećer
1 žličica esencije
vanilije
1 žličica ruma
1 žličica instant
kave
85 g oštrog brašna
3 žlica kakaa
1/2 žličica sode
bikarbone
1/4 žličice soli
Krema od kave i mascarponea
220 g mascarpone
sira
130 ml slatkog
vrhnja
80 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 i pol žlica
instant kave
žlica ruma
žlica kakaa
rum za natopiti biskvit
Postupak:
1. Zagrijte
pećnicu na 175°C. Lim za pečenje (20x30cm) obložite papirom za pečenje.
2. U manjoj zdjelici
pomiješajte brašno, kakao i sodu bikarbonu. Odvojite žumanjke i bjelanjke, pa
žumanjke pjenasto izradite sa 100 g šećera i vanilin šećerom. Pomiješajte
vaniliju, rum i instant kavu pa tu smjesu dodajte žumanjcima i šećeru, te dobro
izradite. Bjelanjcima dodajte sol i pjenasto ih izradite. Postepeno dodajte
preostali šećer i miksajte dok ne dobijete u čvrst snijeg kojeg naizmjence sa
smjesom brašna nježno umiješajte u žumanjke. Gustu smjesu ulijte u lim i pecite
15-20 minuta.
3. Pečeni biskvit
oštrim nožem odvojite od ruba kalupa i preokrenite ga na čistu krpu. Odstranite
papir za pečenje pa iz biskvita kalupom ili čašom promjera 5 cm izrežite 12
krugova.
4. Mascarpone
stavite u veću zdjelu. Dodajte mu šećer i vanilin šećer te kavu otopljenu u
mlakom rumu. Sve dobro izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte tekuće slatko vrhnje i miksajte dok se vrhnje ne pretvori u šlag tj.
dok ne dobijete čvrstu kremu.
5. Sve krugove biskvita nekoliko puta probodite čačkalicom i poškropite sa malo
ruma. Uzmite jedan krug biskvita i premažite ga žlicom kreme. Poklopite drugim
krugom i torticu uokolo premažite kremom. Ponovite sa preostalim krugovima
biskvita.
6. Preostaloj kremi dodajte žlicu kakaa i dobro pomiješajte dok ne postane
jednolična. Tom kremom sada premažite vrhove tortica. Tortice dobro ohladite,
ukrasite po želji i poslužite uz šalicu najdraže kave.
Monika Topolko
Sweet
Sensation