Papaline su male morske ribe poznate još po nizu naziva, poput sardeline i srdelice, a mogu se pronaći na bilo kojem dijelu našeg Jadranskog mora.
Papaline je najbolje pripremati i jesti kada su svježe, no ako vam one nisu nadohvat ruke, i konzervirane će biti dobre kako bi postigli raznolikost vaše prehrane. Oko 100 grama papalina ima tek 293 kalorija, te ima 25,5 udjela proteina i 21,5 udjela masti. Kao i druge plave ribe, ona obiluje masnim kiselinama omega-3, a izvrstan su izvor bjelančevina, vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza cinka i kalija.
Papaline se vrlo brzo pripremaju, a možete ih jesti očišćene i bez glave, ili neočišćene. Iako se najjednostavniji način pripreme tako da ih uvaljate u brašno, bijelo, raženo ili kukuruzno i ispohate, no pokušajte i ovaj način, na koji ćete okus ove plave ribe zbilja istaknuti!
Papaline s maslinovim uljem
Sastojci:
- 500 grama papalina
- sol
- maslinovo ulje
- krušne mrvice
Priprema:
I kod ove pripreme možete odabrati želite li papaline jesti s glavama ili bez, njihov se okus ne mijenja. Na papir najprije pospite malo brašna (po izboru) i krušnih mrvica te posložite papaline. Nakon toga, prelijte ih s maslinovim uljem i ponovno pospite s krušnim mrvicama. Stavite ih u pećnicu na 200 stupnjeva na otprilike 30 minuta, odnosno do trena kada poprime zlatnu boju. Možete ih poslužiti uz salatu po volji, poput tople salate s krumpirom.
Također, u četiri koraka dođite do savršeno pripremljene ribe, te saznajte kako razlikovati dobre masnoće od loših!
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ordinacija.hr