Ove slatke dizane zečiće sam odlučila napraviti kako bi razveselila sve, a posebno najmlađe. Izrazito su ukusni i aromatični, jednostavno se pripremaju, a odličan su prilog uskršnjem doručku. Ukrasite ih, napravite im uši, oči, njuškicu i stavite im bademove štapiće umjesto zubića…
Potrebni sastojci
3 dl mlakog mlijeka
1/2 kocke svježeg kvasca
1/2 kg brašna
100 g šećera
80 g omekšalog maslaca
malo soli
žumanjak za premazivanje
suho grožđe
po želji bademovi štapići
Postupak
1. U šalici razmrvite kvasac, stavite šećer (količinu koja stane među prste) pa ga prelijte s 2,5 dl mlakog mlijeka. Ostavite šalicu na toplom i pustite da se digne pjenica.
2. Zasebno u zdjelu stavite brašno, prstohvat soli, maslac narezan na listiće, šećer. Sve prelijte mlijekom i dignutim kvascem, pa zamijesite kompaktno tijesto. Zdjelu prekrijte krpom i stavite da se diže na toplom.
3. Dignuto tijesto premijesite na pobrašnjenu radnu plohu, pa ga oblikujte u valjak. Podijelite ga na 14 jednakih komada, pa od svakog napravite kuglicu koju stavite na lim obložen papirom za pečenje. Svaku kuglicu lagano spljoštite, do pola ju zarežite oštrim nožem i zečiću oblikujte uši. Premažite ih umućenim žumanjkom s malo mlijeka. Od suhog grožđa napravite im oči, te njuškicu, a od bademovih štapića zubiće. Kad se žumanjak upije, prekrijte ih krpom i pustite da se još kratko dignu.
4. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180° C. Zečiće stavite u pećnicu i pecite 12-ak minuta, dok lijepo ne porumene. Pečene izvadite i pustite da se malo prohlade. Po želji ih možete posuti još šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food