Iznimno slasna i kremasta torta. U sebi sadrži vrhunsku Ferrero Rocher poslasticu, Raffaello kuglice umiksane u samu kremu od slatkog vrhnja.
Svojim će okusom sigurno osvojiti i one najzahtjevnije, jer u svakoj kuglici Raffaella skriva se bogat okus mlijeka, bijele čokolade i lješnjaka. Torta je dio rođendanskog poklona mom suprugu…
Sastojci za biskvit
kalup Ø 26 cm
170 g omekšanog maslaca
170 g šećera
5 cijelih jaja
20 dag mljevenih lješnjaka
70 g brašna
1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu
16 Ferrero Raffaello kuglica + 8 za dekoraciju
250 g mascarpone sira
100 g kiselog vrhnja
50 g šećera u prahu
200 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice želatine fix
po potrebi malo šlag fix-a
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180° C. Kalup namastite ili obložite papirom za pečenje.
2. Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom, pa umiksajte jedno po jedno jaje, a potom ručno gumenom žlicom umiješajte suhe sastojke, brašno izmiješano s lješnjacima i praškom za pecivo.
3. Smjesu izlijte u pripremljen kalup, prekrijte ju odmah komadom papira za pečenje kako vam površina biskvita ne bi potamnila. Pecite 40-45 minuta. Pečen biskvit izvadite iz kalupa, ostavite da se ohladi pa ga prerežite na dva lista.
4. Donji dio biskvita stavite na podlogu za tortu, pa oko njega zatvorite opran okvir kalupa za tortu.
5. Mascarpone izmiješajte sa kiselim vrhnjem i šećerom u prahu, te kuglicama Raffaella tako da ostanu vidljivi komadići kuglica. Zasebno izmiksajte slatko vrhnje s malo želatine fix, pa primiješajte smjesi s mascarponeom. Kremom premažite biskvit u kalupu, prekrijte drugim listom, a zatim tortu prekrijte alu folijom i ostavite 60 minuta u hladnjaku da se stisne.
6. Slatko vrhnje stucite sa malo šlag fiksa. Maknite foliju i okvir kalupa, pa tortu sa svih strana premažite s 2/3 šlaga. Ostatkom napunite slastičarsku vrećicu sa većim zvjezdastim nastavkom i naštrcajte 8 ukrasnih ružica. U svaku ružicu utisnite po jednu Raffaello kuglicu. Ostatak razmrvite i pospite po sredini torte.
Nada Duhović
Just good food