Azuki grah možete ga kombinirati s rižom ili s drugim žitaricama, u slanoj i slatkoj varijanti.
Prije kuhanja ga možete namakati (6-8 sati), kako biste poboljšali njegovu probavljivost. Kuhajte ga oko 45 min do 1 sat, šok-metodom (tijekom kuhanja se dodaje manja količina hladne vode). Azuki grah idealna je zimska mahunarka od koje možete raditi variva, kreme ili napitke.
Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan
Recept za azuki grah donosi bio&bio.
Varivo s azuki grahom
Vrijeme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
- 1 jušna žlica narezanog poriluka
- 1 jušna žlica tamnog sezamovog ulja
- 1 veći ili 2 srednja batata
- 1 šalica azuki graha
- 1 šalica kukuruza iz staklenke, procijeđenog
- 1 komad kombu alge (5-6 cm)
- 1 čajna žlica soli
- 6 šalica vode ili temeljca od povrća
- 4 jušne žlice sitno sjeckanog mladog luka ili zelenih dijelova poriluka
Priprema:
Na zagrijanom sezamovom ulju pirjajte poriluk s 1/2 čajne žlice soli 3-4 minute. Dodajte na kocke narezani batat, azuki, kukuruz, kombu algu i temeljac od povrća ili vodu.
Kada zakuha, smanjite vatru i kuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Dodajte preostalu sol i kuhajte još 5 minuta. Dodajte mladi luk ili lišće poriluka i ostavite da poklopljeno odstoji još 5 minuta.
Kako ćemo se hraniti u 2021. godini – ogroman utjecaj pandemije na naše tanjure
Ordinacija.hr
Foto: Shuttertstock