Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr sve do Božića te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!
Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.
Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.
Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.
Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.
Priču o božićnom panju možete pročitati ovdje.
Čokoladna grana
Sastojci:
Biskvit (rolada)
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 2 žlice kakaa
- 100 g brašna
- 80 g mljevenih oraha
- limunova korica
- vanili šećer
Krema za punjenje:
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 1/2 l mlijeka
- 50 g kokosa
- 2 banane
Krema za ukrašavanje:
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 150 grastopljene čokolade
Priprema:
1. U jednoj zdjeli izmiksamo bjelanjke, dok u drugoj žumanjke i šećer (pomiješan s vanili šećerom) te polako dodajemo brašno, kakao, orahe i limunovu koricu te na kraju u dobivenu smjesu rahlo umutimo bjelanjke. Smjesu ulijemo u lim te ispečemo biskvit na temperaturi oko 180° C oko 20 minuta.
2. U vrelo mlijeko stavimo šećer i puding od vanilije te kuhamo sve dok smjesa ne postane gusta. U ohlađenu smjesu dodamo kokos i maslac te miksamo dok se sve lijepo ne poveže.
3. Ohlađeni biskvit premažemo kremom i na sredinu biskvita stavimo dvije banane. Biskvit zarolamo u roladu.
4. Trećinu biskvita odrežemo i stavimo okomito na ostatak rolade tako da dobijemo oblik grane.
5. Izmiksamo slatko vrhnje i rastopljenu čokoladu te dobivenom kremom ukrasimo božićnu granu.
Dobar tek!
Autorica recepta: Sandra Seligo
… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂