Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr sve do Božića te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!
Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.
Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.
Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.
Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.
Linzeri s makom i Bacci di dama
Linzeri
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 400 g šećera
- 50 g maka
- 4 jaja
- 2 praška za pecivo
- 400 grama maslaca
- sok pola limuna i naribana korica limuna
Sastojke zamijesite, ostavite u hladnjaku pola sata. Valjajte što tanje i režite kalupima. Pecite pet-deset minuta na 200 stupnjeva. Lijepite oblike zagrijanom marmeladom od marelice u koju se doda malo ruma.
Bacci di dama
- 350 g brašna
- 200 grama maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- korica limuna
- prstohvat soli
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice ruma
- 150 g mljevenih lješnjaka
- 2 bjeljanjka
- 100 g čokolade za kuhanje
- 40 g maslaca
Pomiješajte maslac, šećer, jaje, žumanjke i koricu limuna. Dodajte brašno i rum te zamijesite tijesto koje se u hladnjaku ostavi sat vremena. Oblikujte kuglice veličine trešnje i uvaljajte u bjelanjke te zatim u lješnjake. Pecite 20 min na 180 stupnjeva.
Rastopite čokoladu s maslacem te spajajte po dvije kuglice.
Dobar tek!
Autor recepta: Marko Opančar
… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂