Možete je napraviti kao obiteljsku pitu u kalupu većeg promjera ili napraviti svaku za sebe u malim vatrostalnim zdjelicama.
Sastojci (6 vatrostalnih zdjelica):
Tijesto:
50 g šećera u prahu
100 g maslaca
2 žlice cimeta i do ostatka od 150 g glatkog brašna
1 žličica soli
Krema:
2 jaja
50 g šećera
50 g omekšalog maslaca
2 žlice gustina
200 ml vrhnja za šlag
250 g ricote
aroma vanilije
šaka
odkoštenih trešanja
Za ukras:
6 lijepih trešanja s peteljkom
malo cimeta i šećera u prahu
Priprema:
1. Zamijesite
prhko tijesto i ostavite ga da odstoji u hladnjaku barem pola sata.
2. Pripremite kremu od navedenih sastojaka. Istucite jaja sa šećerom, dodajte
otopljeni maslac i gustin, vrhnje za šlag i na kraju lagano umijesite ricotu i
aromu vanilije.
3. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi dio i izrežite 6 krugova
promjera kojeg su i vatrostalne zdjelice u kojima ćete peći. Od drugog dijela
izrežite 6 oblika prema želji (cvijet, srce), ali u sredini svakog napravite
otvor.
4. Postavite
krugove na dno zdjelica i nabockajte vilicom. Slažite po 3-5 odkoštenih
trešanja na dno svake, ovisno o tome koliko su vam zdjelice velike i koliko
voća volite. Ulijte kremu. Pecite 15-20 minuta na 200-220°C, dok krema ne
nabuja i uhvati se korica.
5. Izvadite
iz pećnice i brzo poslažite pripremljene oblike kao šeširiće na kremu i vratite
još 10-15 minuta u pećnicu dok sve ne dobije lijepu boju.
6. Izvadite,
pustite da se malo ohladi, lagano posipajte šećerom u prahu i cimetom, a onda u
otvore na “šeširiću“ stavite trešnje s peteljkom.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen