Zobeni keksi u zadnje su vrijeme pravi hit, a kako i ne bi bili kada se s njima mogu iskombinirati razne sjemenke, pa i kapljice čokolade te pripremiti ukusne, a zdrave slastice!
Zobene su pahuljice glavni dio recepta za ove ukusne, a zdrave keksiće. Osim što ćete se uspješno zasladiti, također će vam zobene pahuljice osigurati dovoljan udio cinka, magnezija, kalija, bakra, mangana, vitamin A i vlakana. Ove pahuljice u kombinaciji sa sjemenkama, pogotovo suncokretovima koje su dobar izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina E, čine ove keksiće zdravom slasticom.
Pročitajte i zapamtite: ove namirnice sadrže najviše vlakana
Sastojci:
- 225 grama brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/3 žličice soli
- 250 grama omekšanog maslaca
- 200 grama svijetlog smeđeg šećera
- 200 grama šećera
- 2 jaja, lagano umućena
- ½ ekstrakta vanilije
- 200 grama zobenih pahuljica
- 100 grama suncokretovih sjemenki
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Prekrijte tri velika lima papirom za pečenje. Prosijte u posudu brašno, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi miješajte maslac i obje vrste šećera dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte jaja i vaniliju i miješajte dok se ne povežu. Umiješajte smjesu s brašnom, zobene pahuljice i suncokretove sjemenke.
Žlicom oblikujte hrpice smjese te ih stavljajte izravno na pripremljeni lim za pečenje, ostavljajući 5 centimetara razmaka.
Pecite ih 10 do 15 minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite da se ohlade na limu za pečenje, odnosno dok se malo ne stvrdnu, barem 2-3 minute. Zatim h prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Po želji, dodajte i druge sjemenke ili čokoladne kapljice za dodatnu slatkoću.
Pročitajte i 10 slasnih ideja – što sve možete pripremiti od zobi za prste polizati, a kušajte i palačinke koje ne debljaju.
Foto: Shutterstock
G.H.