S kakaom i narančom ili oni s đumbirom? Koji god recpet odabrali, vaša će poslastica biti zdrava i mogu je jesti i oni koje muči Chronova bolest.
Miris svježe pečenih keksića nezaobilazan je dio blagdana. Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi te ih roditelji i djeca mogu napraviti zajedno.
Upravo je s tom idejom Petra Terner, kreatorica bloga To live a life, pripremila dva sjajna recepta za ukusne blagdanske zalogajčiće koji se jednostavno tope u ustima i što je najvažnije zdravi su jer ona itekako mora paziti što jede. Naime, u 25. godini suočila s dijagnozom Chronove bolesti, kroničnom upalnom bolešću probavnog sustava od koje samo u Europi boluje oko 1,4 milijuna ljudi.
U ovim božićnim keksićima jednostavno ćete uživati.
KEKSIĆI S KAKAOM I NARANČOM
- 130 g glatkog brašna
 - 15 g bio kakaa
 - Korica pola naranče
 - 115 g pročišćenog maslaca
 - 50 g smeđeg šećera
 - 1 jaje
 - 1 vanilin šećer
 - Prstohvat soli
 - 1/2 praška za pecivo
 
Spiralni mikserom pomiješajte maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jaje i naribanu koricu naranče i ponovno pomiješajte. U posebnoj posudi prosijajte brašno i dodajte suhe sastojke. Suhe sastojke dodajte pripremljenoj smjesi od maslaca i jaja te sve zajedno pomiješajte. Ako mislite da vam je smjesa premekana, posipajte malo brašna i zagladite smjesu rukama. Pospremite je u hladnjak na sat i pol.
Bez ovih začina nema božićnih mirisa – naučite kako ih i gdje koristiti
Prije oblikovanja izvadite je iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto malo otpustilo. Razvaljajte i modlicama oblikujte oblike po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.
KEKSIĆI S ĐUMBIROM
- 110 g pročišćenog maslaca
 - 80 g smeđeg šećera
 - 1 – 2 žličice đumbira u prahu
 - ½ žličice cimeta
 - ½ žličice sode bikarbone
 - 120 ml meda
 - 1 jaje
 - 310 g glatkog brašna
 - 1 žličica bio kakaa
 
Miksajte maslac mikserom dok ne postane pjenast. Maslacu dodajte šećer, đumbir, soda bikarbonu i cimet te nastavite miješati dok se sastojci ne povežu. Zatim umiješajte med i jaje te dodajte brašno i kakao. Nastavite miješati spiralnim nastavkom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesa će biti jako mekana te ju razdijelite na dva dijela, omotajte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na dva, tri sata da se odmori. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te modlicama formirajte oblike koje želite.
Kolači vam nikako ne uspijevaju? Ovih 8 savjeta će sve promijeniti
Ako vam se tijesto lijepi, pospite malo brašna po podlozi, valjku i modlicama. Pecite keksiće na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta. Pečene keksiće ohladite i pospremite u kutiju za kekse gdje mogu stajati čak i nekoliko tjedana.

Foto: Shutterstock




