Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kolači vam nikako ne uspijevaju? Ovih 8 savjeta će sve promijeniti

Shutterstock

Tko god je pekao kolače zna koliko pažnje treba posvetiti pripremi jer sve u jednom trenutku može krenuti krivo.

Ali niste sami, i najboljim kuharima se često potkrade greška kod pripreme poslastica. Kako bismo vam olakšali ove dane, donosimo savjete bivše odvjetnice, a danas poznate kuharice Vallery Lomas.

1. Pročitajte cijeli recept 

Zvuči jednostavno, ali može biti pravi izazov. Možda ste do danas stavljali sastojke po vlastitom nahođenju, ali i shvatili da to nije dobar način pripreme kolača. 

“Ako ste tek počeli peći kolače, nemojte koristiti zamjene za sastojke jer vjerojatno ne znate čime što možete zamijeniti. Kada kuhate varivo, možete se poigrati, ali kada pečete kolače morate pratiti recept kako biste na kraju imali dobre rezultate”, pojasnila je Lomas. To bi značilo da ako u receptu stoji prašak za pecivo, soda bikarbona nije dobra zamjena. Upravo je iz tog razloga pametno pratiti recept i pobrinuti se da sve namirnice imate pri ruci kada započnete s pripremom. Ne želite da vam se dogodi da pripremate kolač koji zahtjeva jaja a vi u tom trenu shvatite da jaja nemate. Čitanje recepta će vam pomoći da izgradite samopouzdanje u kuhinji jer ćete uskoro znati što možete očekivati kada vidite novi recept. 

Mogu li se začini pokvariti? Evo koliko svaki začin traje i kada ga trebate baciti

2. Važite sastojke 

Možda još nemate vagu za namirnice jer mislite da su jako skupe, ali danas ih možete nabaviti po pristupačnim cijenama, a nakon što pomoću nje pripremite prvi kolač, bit će vam jasno zašto je toliko potrebna. Korištenje vage umjesto posuda s mjerama je puno lakše i preciznije. Dodatni je bonus da ćete imati puno manje stvari za pranje. 

“Vaga je puno bolja opcija jer možete izvagati sastojke na jednom mjestu i u istoj posudi napraviti tijesto, a to znači puno manje posla”, ističe Lomas. 

3. Sastojci neka budu sobne temperature 

Osim ako recept ne zahtijeva hladne namirnice, sve što je potrebno za pripremu kolača izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije korištenja. Mnogi čine ovu grešku, a često s maslacem koji se dodaje u tijesto kada je sobne temperature. Ako ga dodate direktno iz hladnjaka, tekstura kolača neće biti jednaka, a može se dogoditi i da sve morate baciti i krenuti iz početka. 

4. Organizirajte sve namirnice prije pripreme 

Priprema kolača je puno jednostavnija ako si ostavite dovoljno vremena za pripremu svih namirnica. Može vam pomoći i ako ih posložite prema redoslijedu korištenja kako bi vam bili pri ruci kada započnete pripremu. Cilj je da uživate u pripremi kolača, a ako planirate unaprijed to se može i ostvariti. 

5. Nemojte pretjerano miješati 

Ako koristite mikser, sigurno ste jednom pretjerali pa nastavili miješati smjesu koja je već spremna za pečenje. 

“Kod pripreme je potrebno paziti na korištenje miksera jer ako pretjerate možete poputno promijeniti teksturu tijesta, a kolač može biti i suh”, dodaje Lomas. Vrlo je lako prijeći ovu granicu, a pomoći si možete tako da kada vidite da je proces pri kraju, isključite mikser i uzmete kuhaču te njom dovršite posao, a tako ćete imati puno veću kontrolu nad onim što radite. 

Najčešća greška koju radite kada pripremate jelo od rajčice, a upravo je taj korak zaslužan za savršen okus

6. Nabavite termometar za pećnicu 

Često, a posebno na starim pećnicama, temperatura se ne mora poklapati s onom koju ste namjestili. Dobro je stoga imati termometar putem kojeg ćete lakše kontrolirati temperaturu. Ako pečete pile, par stupnjeva razlike neće puno značiti, ali kod pripreme kolača točna temperatura je jako važna. 

7. Nabavite kvalitetnu “opremu” za pripremu kolača

Uložite u kvalitetne posude i alate za pripremu kolača jer će se isplatiti. Nabavite posude na koje se hrana ne lijepi, ali i papir za pečenje ili kvalitetnu vagu. 

8. Praksa čini savršenog kuhara

Ustvari bi najvažniji savjet trebao biti da stalna vježba čini majstora. Ako mislite da su neki jednostavno dobri u pripremi kolača, to nije istina jer svi mogu naučiti pripremati savršene deserte. Važno je imati volju i ne odustajati. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo