Predstavljamo vam slatke duple keksiće s glazurom i marmeladom od brusnica koji će sigurno pridonijeti stvaranju pravog mirisnog predbožićnog ugođaja.
Tijesto je prhko, s lješnjacima, a posebnu notu daje im marmelada od brusnica. Posebno sam oduševljena njihovim krajnjim dekorativnim izgledom, a veliku radost donijeli su i mojim limačima.
Potrebni sastojci
370 g mekog brašna
130 g mljevenih lješnjaka
1 žličica praška za pecivo
200 g šećera
1 Bourbon vanilin šećer
250 g maslaca
2 bjelanjka
***
100 g marmelade od brusnica
100 g šećera u prahu
50 g kristal šećera
Priprema
1. Izmiješajte brašno, mljevene lješnjake, prašak za pecivo, šećer i Bourbon vanilin šećer. Dodajte maslac iz hladnjaka narezan na listiće, bjelanjke i sve zajedno umijesite u glatko tijesto. Po potrebi dodajte dvije žlice vode. Dobro izmijesite, oblikujte u kuglu, umotajte u prijanjajuću foliju i pospremite na pola sata u hladnjak.
2. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Rashlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od pola cm, pa kalupićima izrezujte srca i zvjezdice. Ne zaboravite izrezati i manje zvjezdice te srca za preklapanje. Poslažite keksiće na papir u limu i pecite 10-ak minuta. Ohladite ih.
3. Keksiće premažite marmeladom, te preklopite izdubljeni keksićem. Šećer u prahu izmiješajte s malo vode da dobijete gustu glazuru, pa time premažite gornje preklopne keksiće. Pospite ih kristal šećerom i ostavite da se osuše.
Nada Duhović
Just good food