Nitko ne želi da gosti ostanu gladni, a teško je pogoditi prave količine. Ostaci hrane vuku se danima, ali ne treba ih bacati. Uvijek im se može udahnuti novi život
Opet ste pretjerali s količinom hrane za blagdane? Ne brinite, neće se baciti. Samo vam treba pokoja dobra ideja kako biste ostatke pretvorili u ukusan obrok. Ima još načina za iskoristiti ostatke mesa, ali i krumpira osim slaganja jednostavnih sendviča i salata. Nastavite čitati i riješili ste i taj problem.
1. Pita od puretine
Sastojci:
ostaci puretine (ako bude premalo dodajte šunku ili pršut)
75 g maslaca
2 poriluka sitno narezati
prstohvat suhe majčine dušice
75 g glatkog brašna
malo jabučnog octa
200 ml purećeg ili pilećeg temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje
3 žlice senfa sa sjemenkama
1 žlica nasjeckanog estragona
za tijesto:
500 g glatkog brašna, plus za posipanje
½ žličice sušene kadulje
185 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
70 g loja
2 žumanjka, za glazuru
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2023/12/shutterstock_332702681-720x480.jpg)
Postupak:
Prvo napravite umak. Zagrijte maslac u loncu, dodajte poriluk i majčinu dušicu te lagano kuhajte 10-15 minuta dok ne omekša, ali ne dobije boju. Umiješajte brašno i kuhajte dok se ne pretvori u pastu. Zatim poprskajte octom i na trenutak prokuhajte. Ulijte temeljac i zakuhajte pa dodajte vrhnje i kuhajte dok ne dobijete gust umak. Umiješajte senf, estragon i nasjeckanu puretinu, ugasite vatru i ostavite da se ohladi. Može se napraviti i dan ranije.
Za izradu tijesta, promiješajte brašno s kaduljom i žličicom soli (ručno ili mikserom). Dodajte maslac i loj i dobro sjedinite. Dok mikser radi, polako dolijevajte 150 ml hladne vode dok se tijesto ne sjedini. Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i umiješaje tijesto. Odrežite nešto više od trećine tijesta i pokrijte ga dok ostatak razvaljate u nauljeni kalup promjera 20 cm, ostavljajući da visi preko rubova.
Ako imate više od 65 godina i visoki krvni tlak, ovo su najbolje namirnice za doručak
Na dno poslažite puretinu, prekrijte tankim slojem umaka i ponavljajte slojeve dok ne dođete do vrha. Završite sa slojem mesa i lagano pritisnite. Razvaljajte preostalo tijesto dok ne bude dovoljno veliko da pokrije pitu. Premažite rub žumanjkom, zatim podignite poklopac tijesta i pritisnite rubove da se zatvore. Izrežite malu rupu u sredini tijesta za izlazak pare. Sve premažite s još žumanjka i zadnjim komadićem tijesta ukrasite vrh. Može se pripremiti dan unaprijed i ohladiti dok ne bude spremno za kuhanje.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa i pecite 45-50 minuta.
2. Prženi krumpiri sa zelenom harisom i jogurtom
Sastojci:
ostaci pečenog krumpira
100 g prirodnog jogurta
½ režnja češnjaka zgnječenog, plus još 2 češnja zdrobljena
½ limuna
2 žlice maslaca
1 žlica biljnog ulja
1 žličica sjemenki kumina
½ žličice mljevene kurkume
1 žličica sjemenki crne gorušice
zelena harisa:
1 žličica sjemenki kumina
2 žličice sjemenki korijandera
3 mlada luka, grubo nasjeckana
2 jalapeñosa, očišćena od sjemenki i grubo nasjeckana
½ vezice korijandera, grubo nasjeckanog
½ vezice peršina, grubo nasjeckanog
1 režanj češnjaka, grubo nasjeckan
1 limun, korica i sok
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2023/12/shutterstock_678329725-720x480.jpg)
Postupak:
Za napraviti zelenu harissu, tostirajte sjemenke kumina i korijandera u tavi dok ne zamirišu, a zatim ih stavite u mužar. Ohladite, lagano zgnječite, i prebacite u blender. Dodajte mladi luk, jalapeñose, lišće korijandera, peršina, češnjak, limunovu koricu i sok, ulje i malo začina te miksajte dok ne postane glatko.
Za umak promiješajte jogurt, zgnječeni češnjak, limunov sok i malo začina. Dodajte malo vode ako je pregusto.
Koje se kožne bolesti pogoršavaju zimi? Ekcemi, psorijaza, ali i akne postaju još veći problem
U velikoj tavi zagrijte maslac i biljno ulje. Stavite pečene krumpire na veliku dasku za rezanje i plosnatom stranom velikog noža zgnječite svaki. Dodajte sjemenke kima, kurkumu, sjemenke gorušice i protisnuti češnjak u tavu i kuhajte 1 minutu, zatim dodajte krumpir i dobro promiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri 10-15 minuta ili dok krumpir ne postane hrskav.
Izvadite i bacite režnjeve češnjaka, pa dobro začinite krumpire. Stavite na pladanj za posluživanje i žlicom prelijte sa zeleneom harisom i jogurtom.
3. Složenac ili lazanje od mlinaca
Sastojci:
ostaci mlinaca (kuhanih ili sirovih)
ostaci mesa
povrće po izboru
vrhnje (ili bešamel)
jaje
sir
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2017/02/574202b2ce6537d03351b5858ff0157c-720x480.jpg)
Postupak:
Za složenac na dno posude posložite preostale kuhane mlince, prelijte bešamelom ili vrhnjem pomiješanim s jajetom, ostacima puretine, piletine te povrća po izboru. Pospite komadićima starog kruha, parmezanom ako želite te zapecite.
Ako vam je ostalo nekuhanih mlinaca složite lažne, ‘zagorske’ lazanje. Prvo pripremite bešamel. Zatim u namašćenu posudu stavite tanki sloj umaka, red mlinaca, ponovno umak, ostatke bilo kojeg mesa i sir. Pecite na 200 stupnjeva 40-ak minuta.
4. Riblji popečci
Sastojci:
ostaci bilo koje ribe
naribana mrkva
poriluk
češnjak
jaje
malo brašna
krušne mrvice
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2022/03/f419b413fd85f08c1a98f386f3599ed1-720x480.jpg)
Postupak:
Ribu očistite od kostiju i natrgajte na komadiće. Dodajte naribanu mrkvu, sitno sjeckani poriluk, malo češnjaka, jaje i po potrebi brašno i krušne mrvice. Oblikujte popečke i ispecite ih do zlatno žute boje.
N. M.