Zašto je bezglutenska prehrana postala trend – istražili smo njezine karakteristike i učinke na zdravlje  - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto je bezglutenska prehrana postala trend – istražili smo njezine karakteristike i učinke na zdravlje 

Gluten-free prehrana potiče nas da jedemo više povrća, voća i biljnih proteina te da počnemo češće kuhati birajući svježe, provjerene namirnice

Često nam je užurbani tempo današnjice glavna izlika kada se ne pridržavamo načela pravilne prehrane, iako znamo da hrana igra jednu od ključnih uloga u kvaliteti života čovjeka i uspješnom nošenju s većinom zdravstvenih izazova. Osnovu pravilne prehrane čine raznolikost i umjerenost jer samo tako svojem tijelu možemo osigurati sve potrebne tvari te spriječiti preveliki unos onih nepoželjnih. 

Shutterstock

U posljednjih nekoliko godina popularan trend postala je bezglutenska prehrana pa se gluten-free namirnice danas mogu pronaći u sve više trgovina. Za one koji još uvijek ne znaju o čemu je riječ i koje su prednosti prehrane bez glutena, istražili smo njezine karakteristike i učinke na zdravlje. 

Visoka razina mokraćne kiseline kriva je za pretilost, šećer, masnu jetru… Snizite ju jedući – luk

Zašto izbjegavati gluten 

Gluten je poseban tip proteina koji se nalazi u pšenici i srodnim zrnima, kao što su ječam i raž. Prisutan je u širokom spektru prehrambenih proizvoda kao što su tjestenine te pekarski i slastičarski proizvodi. Jedna od glavnih svrha ove bjelančevinaste tvari je zadržavanje elastičnosti hrane pa je upravo gluten taj koji kruh čini mekim i elastičnim, a sprječava da druga hrana poput tijesta postane ljepljiva. Bezglutenska prehrana počela je dolaziti u sve veći fokus zbog nedavnog porasta ljudi s dijagnozom celijakije i osjetljivosti na gluten. Brojna istraživanja liječnika i stručnjaka iz područja prehrambene industrije dokazala su kako dijeta bez glutena može imati različite zdravstvene prednosti poput poboljšanja razine kolesterola, uravnotežene probave i povećanja razine energije za sve koji imaju netrpeljivost na gluten. Često se u prilog bezglutenskoj prehrani navodi i kako pomaže u mršavljenju, što je i jedan od glavnih razloga njezine popularnosti. Naime, u gluten-free jelovniku su kruh, slatkiši, pržena hrana i tjestenine zamijenjeni većom količinom cjelovitih žitarica te povrća i voća, što olakšava gubitak suvišnih kilograma, a time i smanjuje rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Izbacivanjem glutena iz prehrane isključuju se i visokokalorični ugljikohidrati koji mogu izazivati nadutost i osjećaj tromosti. 

Gluten free namirnice mogu se pronaći u brojnim trgovinama/ Shutterstock

Ključ je u ravnoteži 

Kao i inače u životu, ključ zdrave prehrane leži u balansu. Idealno bi bilo kada bismo svoj dnevni unos rasporedili na tri glavna obroka i dva međuobroka. Kada govorimo o međuobroku, većina ljudi nije svjesna da je jednako važan kao doručak te se zbog užurbanog tempa današnjice odlučuje za „usputne“ namirnice koje kupimo na putu do posla, kuće ili u šetnji pa se izbor najčešće svodi na nezdravi fast food, nakon čega nam ostaje osjećaj gladi, a paralelno smo unijeli velik broj kalorija. To opravdavamo „nedostatkom vremena“ za kvalitetan obrok, zbog čega često i preskačemo obroke, a u kasnim satima jedemo sve što nam se nađe na dohvat ruke. 

Umor, nadutost, problemi s pamćenjem… Nadoknadite manjak vitamina B12 ovim namirnicama

Međuobroci koji su nutritivno vrijedni itekako su zdravi i važni jer upotpunjavaju naš cjelodnevni prehrambeni unos i pridonose zadovoljavanju dnevnih potreba za vitaminima i mineralima. Jako je važno da vaš želudac uvijek ima osjećaj da se „nešto događa“, odnosno da se unosi hrana u manjim količinama. Kao međuobrok možete konzumirati primjerice svježe voće, energetske pločice, salate, orašaste plodove, jogurt ili svježi sir, ali slatke snackove koji su istovremeno ukusni i zdravi jer odricanje od glutena ne podrazumijeva i odricanje od slatkog. Danas je moguće uživati u proizvodima koji će zadovoljiti onu tako poznatu hedonističku potrebu da se nagradimo slatkim užitkom, a istovremeno biti nutritivno vrijedni i zdravi. Idealan su primjer Grana bezglutenski medeni keksi od datulja punjeni šljivama napravljeni od prirodnih sirovina bez dodatnog šećera i glutena. 

Foto: Grana

 

Slatkoća ovih keksa potječe od voća s dodatkom meda, a bogati su prirodnim vlaknima, što je posebno korisno osobama na dijetama i sličnim tretmanima. Već mala količina stvara osjećaj sitosti, a ako osjećate manjak energije u toku dana, u ovim keksima možete uživati bez bojazni da ćete imati potencijalne probavne teškoće koje su posljedica brze hrane. Glavni sastojci su heljdino, rižino i kukuruzno brašno, mljevene datulje, voćni nadjev od šljiva, chia sjemenke, začini (cimet, klinčić, đumbir), med i kokosovo ulje. Visok sadržaj neprobavljivih vlakana usporava porast razine glukoze u krvi i smanjuje glad. Kad u svakodnevnu prehranu uvrstite nutritivno kvalitetne međuobroke, brzo ćete uočiti razliku. Pogotovo u ovo doba godine kada svi za ljeto želimo biti fit. Ta mala promjena donijet će puno dobroga, a Grana bezglutenski medeni keksi od datulja punjeni šljivama bit će vaš stalni partner. Onaj koji nikad ne iznevjeri. 

Sadržaj nastao u suradnji s Granom

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo