Hrana i recepti

Hrana i recepti

Umor, nadutost, problemi s pamćenjem… Nadoknadite manjak vitamina B12 ovim namirnicama

Shutterstock

Puno je simptoma koji mogu otkrivati manjak vitamina B12 u organizmu.

Bez njega može doći do gubitka energije, umora ali i zdravstvenih problema… Stručnjaci navode kako može doći i do vrtoglavice, probavnih problema, problema s pamćenjem, ali i sa vidom. Iako nije potpuno jasno kako vitamin B12 utječe na razvoj tako kompleksne bolesti kao što je depresija, ali neke studije kažu kako se kod pacijenata primjećuje manjak vitamina B12 u organizmu. Iz tog razloga, terapeuti često propisuju 1mg ovog vitamina pacijentima s depresijom.

Budući da igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata, proteina i masti u energiju, potrebno je imati adekvatne razine vitamina B12 kako bi iskoristili svu energiju dobivenu iz hrane.

Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene skupine, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije. Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, vitamin je topiv u vodi koji je prirodno prisutan u nekim namirnicama. Njegova je ključna uloga štititi nas od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, tj. osigurati tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koje će uspješno prenositi kisik po cijelom tijelu. Stručnjaci zato savjetuju da se redovno provjerava razina ovog vitamina u organizmu, posebno ako imate problema s probavom, starite ili konzumirate alkohol.

Vrtoglavica, problemi s pamćenjem, depresija… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina B12

U kojim namirnicama možete pronaći vitamin B12?

Odličan izvor ovog vitamina su i namirnice koje jako volimo jesti:

Losos

Osim što je bogat vitaminom B12, radi se o izvoru proteina koji je prepun omega 3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca, navodi nutricionistica Eleana Kaidanian. Svi će stručnjaci svjetovati da se jede masna riba, kao što je losos, ako želite prevenirati bolesti srca ili moždani udar. 

Govedina 

Ova je namirnica odličan izvor vitamina B12, ali koliko ga sadrži ovisi koji dio jedete. Tako stručnjaci ističu da jetra može ponuditi oko 30 posto  od preporučenog dnevnog unosa vitamina. Govedina je odličan izvor željeza koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica, navodi nutricionistica. 

Mlijeko 

Mlijeko je odličan izbor za vegetarijance kojima je potreban vitamin B12. Mlijeko je bogato hranjivim tvarima poput proteina, kalcija, fosfora, kalija i, da, B12. Sa 1,2 mikrograma B12 po šalici, pijenje 2 šalice mlijeka dnevno može vas dovesti do vašeg dnevnog cilja. Dodajte ga u obogaćenu žitaricu i imate visoke količine B12. 

Jogurt

Sadrži sve nutrijente kao i mlijeko, pa tako i ovaj vitamin, ali nudi probiotike koji će održavati ravnotežu u crijevima, pomoći bržoj probavi, apsorpciji vitamina ali i štiti zdravlje.

Planirate uzimati magnezij? Ovih 6 stvari je dobro prije toga znati

Jaja

Iako su jaja izvor vitamina B12, studija provedena 2007. je pokazala kako oni koji unose ovaj vitamin putem jaja, ustvari apsorbiraju oko 9 posto vitamina iz jaja, ako se usporedi s unosom mesa, kada taj postotak iznosi 90 posto. Ipak vam mogu poslužiti, pa slobodno u njima uživajte. 

Sir

Izvor je i kalcija i vitamina D, ali trebali biste ograničiti unos na 40 grama na dan jer može sadržavati zasićene masnoće i natrij, koji mogu utjecati na stanje tlaka i tako povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Tuna

Još jedna omiljena namirnica je na ovom popisu, a nudi oko 19 grama proteina, uz vitamin B12. Ne samo da će vam pomoći nadoknaditi unos, proteini će čuvati kosti, kožu, kosu ali i pomoći pri izgradnji mišića. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo