Zdravlje

Zdravlje

5 načina na koje prehrana uništava seksualni život muškarca

Puno stvari može smanjiti vašu erekciju: loše zdravlje srca, pušenje i određeni lijekovi često su uzročnici problema ispod pojasa. No veliki ubojica je i loša prehrana.

Što jedete, koliko jedete i koliko često jedete određene vrste hrane može utjecati na vašu razinu energije, protok krvi i hormone – a sve su to ključni igrači u vašem seksualnom životu.

Ovdje je pet načina na koje vaša prehrana može pokvariti vaš seksualni život – i što točno možete učiniti kako biste popravili svoj učinak.

Shutterstock

Previše ‘smeća’

Zdravo srce jednako je zdrav seks, kaže urolog, dr. Jamin Brahmbhatt.

Kao i svaki drugi trening, i trening u spavaćoj sobi zahtijeva snagu i izdržljivost. Drugim riječima, svaka prehrambena navika koja je loša za vašu izvedbu u teretani, loša je i za vaš seksualni život. Kada je vaše srce u problemu – na primjer, arterije su vam začepljene – ono može zaustaviti dotok krvi u vaš penis, otvarajući put erektilnoj disfunkciji (ED).

Prehrana bogata nezdravim mastima i dodanim šećerima može pogoršati problem.

Opće je poznato da pretili muškarci imaju nižu razinu testosterona, hormona koji potiče seksualni nagon, objašnjava dr. Brahmbhatt.

Shutterstock

Lijek?

Jedite prehranu punu cjelovitih namirnica bogatih raznim hranjivim tvarima i vježbajte barem 150 minuta tjedno, Sve što pomaže u smanjenju količine masti u vašem tijelu, pomoći će prirodnom porastu razine testosterona, kaže dr. Brahmbhatt.

Tjelovježba smanjuje rizik od srčanih bolesti mijenjanjem načina na koji mozak reagira na stres

Bezkofeinska kava

Vaša dnevna doza kave igra veću ulogu u krevetu nego što mislite. To je zato što unos kofeina može utjecati na vašu cirkulaciju.

Veliki dio seksualnog zdravlja odnosi se na povećanje protoka krvi budući da bolji protok krvi znači bolje erekcije, kaže Joshua Gonzalez, urolog specijaliziran za seksualnu medicinu.

Shutterstock

Previše alkohola

Alkohol je depresiv, pa može umrtviti osjećaje seksualne stimulacije i promijeniti protok krvi u i iz vašeg penisa. Obilno pijenje može smanjiti razinu testosterona, a istovremeno podići razinu estrogena, što može smanjiti vaš libido, pogoršati raspoloženje i otežati postizanje orgazma, čak i kada možete postići erekciju, objašnjava dr. Brahmbhatt.

Shutterstock

Šećer je ubojica seksualnog života

Prehrana s visokim udjelom šećera utjecat će na vaše cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava, što potom utječe na zdravlje vašeg penisa.

Držite se prirodnih šećera, poput onih u voću. Kada je riječ o dodanim šećerima – poput onih u gaziranim sokovima i pekarskim proizvodima – ne unosite više od 36 grama dnevno.

Shutterstock

Divovske porcije

Nagomilavanje hrane na tanjuru ne samo da dovodi do debljanja, već vas također priprema za veliki pad energije.

Ako pretjerate s jelom, osobito ugljikohidratima i šećerom, vjerojatno ćete doživjeti pad energije i osjećati se preumorno da radite bilo što osim ležanja na kauču ili spavanja, kaže dr. Brahmbhatt.

Umjesto tri velika obroka, ciljajte na četiri ili pet manjih obroka dnevno, punih proteina i sporije probavljivih ugljikohidrata koji su puni vlakana, poput zobi, kvinoje i povrća.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo