5 najboljih napitaka za dijabetes bogatih antioksidansima, a preporučuju ih stručnjaci - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 najboljih napitaka za dijabetes bogatih antioksidansima, a preporučuju ih stručnjaci

Svojoj prehrani dodajte ove napitke koji će vam poboljšati zdravlje i regulirati šećer u krvi.

Kada se radi o liječenju dijabetesa, često se priča o tome što treba jesti, ali ne i o tome što piti. Iako se činiti da izbor treba svesti na vodu, to nije nužno i jedino. Sve je više istraživanja o antioksidansima i tome kako ti korisni spojevi mogu utjecati na zdravlje nekoga s dijabetesom.

Shutterstock

Dvije dijetetičarke specijalizirani za dijabetes, Lorena Drago i Erin Palinski-Wade, otkrivaju kako svoje piće pretvoriti u čašu punu oksidanasa, fitonutrijenata koji djeluju na slobodne radikale. Antioksidansi ‘hvataju’ i čiste slobodne radikale i izbacuju ih iz vašeg tijela, smanjujući oksidativni stres.

Kada se oksidativni stres smanji, može se smanjiti upala u cijelom tijelu, što može pomoći u smanjenju budućeg rizika od bolesti i poboljšati inzulinsku rezistenciju. Smanjenje upale također može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, od kojih ljudi koji žive s dijabetesom imaju znatno veći rizik od razvoja, kaže Erin Palinski-Wade, autorica 2 Day Diabetes Diet.

Antioksidansi i ljudsko zdravlje

U prirodi postoje tisuće antioksidansa koji su pokazali pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Bilo da se radi o svježem voću i povrću u kojem uživate sezonski ili grahu koje dodajete u svoju salatu, postoje beskrajne mogućnosti da ove dragulje uvrstite u svoju prehranu.

Polifenoli su prirodni spojevi u biljkama koji ih štite, kaže Lorena Drago, stručnjakinja za obrazovanje o multikulturalnoj prehrani.

Shutterstock

Polifenoli čine veliku kategoriju antioksidansa. Neki od najčešćih antioksidansa o kojima se raspravlja kada je riječ o liječenju dijabetesa uključuju karotenoide, flavonoide, fenolne kiseline, stilbene i lignane.

Flavonoidi su posebno povezani s poboljšanom osjetljivošću na inzulin i smanjenom upalom kod ljudi koji žive s dijabetesom tipa 2, kaže Palinski-Wade.

Uz polifenole, vitamin C, vitamin E, beta karoten, selen i mangan drugi su mikronutrijenti koji imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u upravljanju dijabetesom.

Za osobe s dijabetesom i prekomjernom težinom, ovo su dobre vijesti

Shutterstock

5 najboljih antioksidativnih napitaka za dijabetes

Zeleni čaj bez kofeina

Zeleni čaj bez kofeina prekrasan je dodatak dijabetičkoj dijeti, prema Palinski-Wade i Drago. Zeleni čaj sadrži polifenole, snažne antioksidanse koji su pokazali veliko obećanje u smanjenju oksidativnog stresa. Prema nedavnim istraživanjima, spojevi u zelenom čaju koji se zovu katehini i teanin pokazuju antioksidativne učinke koji pomažu u smanjenju upale, štite zdravlje mozga i poboljšavaju toleranciju glukoze i poboljšavaju funkciju inzulina.

Shutterstock

100 % sok od nara

Istraživanja podupiru uključivanje soka od nara kao moćne tvari kada je u pitanju upravljanje dijabetesom. Znanstvenici primjećuju da voće sadrži razne polifenole, uključujući antocijane, flavonoide i fenolne spojeve, koji svi igraju ulogu u smanjenju upale, poboljšanju kontrole glukoze i inzulinskog odgovora, te u konačnici pomažu u boljem upravljanju dijabetesom.

100 % sok od nara može poboljšati osjetljivost na inzulin, olakšavajući regulaciju razine šećera u krvi zbog visokog sadržaja polifenola, kaže Palinski-Wade.

100 % sok od suhih šljiva

Suhe šljive nisu dobre samo za probavu, već sadrže i antioksidanse koji ublažavaju upalu, poput polifenola. Osim toga, 100 % sok od suhih šljiva prirodni je izvor dijetalnih vlakana.

Sadržaj vlakana može podržati regulaciju apetita, zdravlje crijeva i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, neke studije sugeriraju da spojevi pronađeni u suhim šljivama, poput fenolne kiseline i antioksidansa, mogu pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, kaže Palinski-Wade.

Shutterstock

Porcija od cca 120 ml 100 % soka od suhih šljiva sadrži otprilike 2 grama vlakana, 20 grama ugljikohidrata i 5 esencijalnih vitamina i minerala, uključujući kalij. Ovo je možda razlog zašto istraživanja pokazuju da suhe šljive mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i zaštiti od srčanih bolesti. To je nevjerojatno važno, budući da ljudi s dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja srčanih bolesti.

Međutim, budući da je sok od suhih šljiva bogat ugljikohidratima, važno ga je upariti s izvorom proteina i zdravih masti kada ga uključite u svoju prehranu.

Shutterstock

Crveno vino

Drago kaže da se čaša vina (150 ml) može uklopiti u dijetu za dijabetes. Vino je koncentrirani izvor resveratrola, polifenola koji se nalazi u koži grožđa, kao i u kikirikiju i bobičastom voću. Istraživanja sugeriraju da resveratrol može imati antioksidativna i protuupalna svojstva te štiti beta stanice koje proizvode i otpuštaju inzulin, među ostalim prednostima.

Međutim, dok druga istraživanja pokazuju da bi se umjerena konzumacija vina mogla uklopiti u dijetu za dijabetes, a također može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i kolesterola, pijenje vina nije imalo koristi za glukozu.

Smoothie

Smoothieji su sjajno sredstvo za upakirati razne antioksidanse u jednom obroku, od zelenog lisnatog povrća (špinat, kelj) do sjemenki, zobi i bobičastog voća. Smoothie od manga i špinata izvrstan je za početak.

Shutterstock

Smoothieji mogu sadržavati puno šećera, pa je važno u mješavinu unijeti i proteine i masti kako bi se ublažio porast šećera u krvi. Razmislite o tome da u blender dodate porciju smrznutog bobičastog voća, šaku zelenila za antioksidanse i vlakna, mjericu proteinskog praha ili šalicu nemasnog grčkog jogurta i žlicu maslaca od kikirikija.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo