Za osobe s dijabetesom i prekomjernom težinom, ovo su dobre vijesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Za osobe s dijabetesom i prekomjernom težinom, ovo su dobre vijesti

Shutterstock

Znamo koliko su čimbenici načina života, uključujući fizičku aktivnost i održavanje zdrave tjelesne težine, važni za upravljanje dijabetesom. Isto vrijedi i za pomoć u prevenciji bolesti srca.

U usporedbi sa sudionicima s niskom tjelesnom aktivnošću i bez gubitka težine, nova studija je pokazala da su oni s visokom razinom tjelesne aktivnosti i gubitkom težine imali značajno manji rizik od kardiovaskularnih problema.

Shutterstock

Istraživači su otkrili sljedeće:

  • Kardiovaskularne koristi od velikog volumena tjelesne aktivnosti bile su značajnije među sudionicima s gubitkom težine od 7 % ili više.
  • Veći obujam tjelesne aktivnosti bio je linearno povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih događaja među sudionicima koji su izgubili na težini—tako da što su sudionici imali više tjelesne aktivnosti, to je bio niži njihov rizik od kardiovaskularnih događaja, sve dok je također uključen i određeni gubitak težine.
  • Za one koji nisu izgubili na težini, čini se da su kardiovaskularne prednosti dosegle plato na otprilike 1000 MET-min/tjedan—što je ekvivalentno preporuci Smjernica za tjelesnu aktivnost od 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti ili 75 minuta snažne tjelesne aktivnosti tjedno.
Shutterstock

Imajući na umu da su ti pojedinci u to vrijeme spadali u kategoriju prekomjerne tjelesne težine ili pretile, možda je najzanimljivije otkriće bilo da sam gubitak tjelesne težine nije bio povezan sa statistički značajnim smanjenjem rizika od kardiovaskularnih problema- kao ni sama tjelesna aktivnost. Upravo je kombinacija tjelesne aktivnosti s mršavljenjem znatno smanjila rizik od kardiovaskularnih događaja.

Konkretno, veća tjelesna aktivnost u kombinaciji s gubitkom težine od najmanje 7 % početne tjelesne težine rezultirala je smanjenjem od 61 % u onome što su istraživači nazvali “kompozitnim kardiovaskularnim ishodom”, koji uključuje smrt od kardiovaskularnih uzroka, nefatalni infarkt miokarda (srčani udar), nefatalni moždani udar ili hospitalizacija zbog angine.

Ova studija naglašava povezanost između kombiniranog gubitka težine i povećane tjelesne aktivnosti sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih događaja kod osoba s dijabetesom tipa 2 i prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću. Prvo, održavanje visokog volumena tjelesne aktivnosti i gubitak težine su važni, ali kombinacija bi mogla biti korisnija u ovoj populaciji, zaključili su autori studije.

Shutterstock

Kako se to odnosi na stvarni život?

Ljudi koji imaju dijabetes imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati srčanu bolest ili moždani udar u usporedbi s ljudima koji nemaju dijabetes. I što dulje imate dijabetes, veća je vjerojatnost da ćete imati srčanu bolest.

Također znamo da vježbanje, uključujući trening snage, može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. I istraživanja podupiru važnost održavanja zdrave težine za smanjenje rizika od dijabetesa i srčanih bolesti.

Kao što su autori studije rekli, tjelesna aktivnost i mršavljenje (ako je potrebno) svaki za sebe će imati neke prednosti.

Shutterstock

Važno je napomenuti da “gubljenje težine” nije nešto što se samo dogodi. Na vašu težinu utječe stil života (zajedno s drugim stvarima, poput genetike i hormona).

Dakle, umjesto da se usredotočite na gubitak težine, usredotočite se na ono što možete kontrolirati, poput hranjenja vašeg tijela zdravom raznolikom hranom, tjelesne aktivnosti, kvalitetnog sna i upravljanja stresorima – sve to, usput rečeno, može utjecati na vaš rizik bolesti srca i dijabetesa.

Prehrana koja dokazano pomaže u borbi protiv dijabetesa i debljanja

I dok je kombinacija tjelesne aktivnosti i mršavljenja imala više koristi nego svaki zasebno u ovoj studiji, postoje dokazi iz drugih studija da usredotočenost samo na mršavljenje možda neće djelovati na trajnu promjenu, stresno je i u konačnici može rezultirati debljanjem povratiti. Umjesto toga, pomicanje fokusa s mršavljenja na povećanje tjelesne aktivnosti i poboljšanje kardiorespiratorne kondicije smanjuje rizik od smrti.

Shutterstock

Ako već niste fizički aktivni i niste sigurni odakle početi, ovaj 12-tjedni plan hodanja mogao bi biti dobro mjesto za početak.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo