Zdravlje

Zdravlje

5 svakodnevnih pogrešaka koje vam mogu otežati sezonu alergija

Jednostavne promjene rutine i navika mogu vam pomoći da lakše preživite sezonu alergija

Dok za neke proljeće znači uživanje u vedrim danima i zelenilu, za druge znači crvenilo i svrbež očiju, kihanje, osjećaj grebanja u grlu, curenje iz nosa i ostale neugodnosti povezane uz alergije. Krivac su peludna zrnca koja čine mali dio ukupnih čestica u zraku, ali predstavljaju jedan od najsnažnijih prirodnih alergena.

Alergija na pelud se ne može izliječiti niti izbjeći, ali se simptomi mogu ublažiti. Osim lijekova za ublažavanje simptoma, može pomoći i boravak u zatvorenom kada je kada je visoka koncentracija peludi u zraku, kao i pojačana briga o osobnoj higijeni i higijeni prostora u kojem boravite. Uz to, postoje i neke navike koje bi bilo dobro promijeniti kako vam ne bi upravo one otežale sezonu alergija. Nastavite čitati i otkrijte u čemu možda griješite. 

Ne pazite koje voće i povrće jedete 

Osobe koje pate od sezonskih alergija često imaju antitijela koja mogu izazvati pretjeranu reakciju imunosnog sustava na određenu hranu. Na primjer, ako ste alergični na ambroziju, moguće je da ćete osjetiti svrbeža na usnama i u ustima dok jedete bananu, dinju, krastavac ili tikvicu. Ako ste alergični na pelud breze, takav simptom se može pojaviti nakon što pojedete, na primjer, jabuku, krušku ili breskvu. Budući da je riječ o zdravoj hrani, nemojte izbjegavati ove namirnice – u većini slučajeva će biti dovoljno da ih ogulite. 

Pušite i konzumirate alkoholna pića 

Pušenje i izloženost duhanskom dimu mogu pogoršati simptome alergije. Nažalost, korištenje osvježivača zraka i otvaranje prozora radi provjetravanja mogli bi učiniti više štete nego koristi, zato je najbolje u potpunosti se riješiti ove navike. Alkohol također može imati negativan učinak jer različita pića, uključujući vino ili pivo, sadrže visoku razinu histamina, kemijske supstance koju oslobađa imunosni sustav i koja u osnovi uzrokuje pojavu simptoma alergije. Zato pokušajte smanjiti konzumaciju alkohola ili ga uopće nemojte piti onih dana kada je koncentracija peludi u zraku visoka.

Nosite kontaktne leće, a ne naočale 

Suhoća, svrbež i crvenilo očiju spadaju među najčešće simptome alergije. Alergeni poput peludi i prašine mogu se zalijepiti za površinu kontaktnih leća i tako dodatno pogoršati situaciju pa bi bilo najbolje da leće zamijenite naočalama. Ne morate se u potpunosti odreći leća, ali nosite naočale umjesto njih barem nekoliko sati tijekom dana, a ne samo nakon buđenja ili prije spavanja. Dodatno si olakšajte korištenjem umjetnih suza i češćim čišćenjem leća.

Koristite proizvode za oblikovanje kose 

Navika je na koju možda ne biste posumnjali, ali korištenje gela, voska, pjene, laka za kosu ili sličnih proizvoda može pogoršati simptome alergije. Kako? Riječ je o ljepljivim sredstvima, koja lako mogu zalijepiti čestice peludi za vašu kosu, što znači da alergen čitav dan nosite sa sobom i da je prisutan čak i u prostorima u kojima ga inače možda ne bi bilo. Pokušajte preskočiti korištenje takvih proizvoda, barem tijekom dana kada je koncentracija peludi u zraku visoka, ili nosite šešir dok boravite vani.

Tuširate se navečer ili tek idućeg jutra 

Ako provodite mnogo vremena vani, posebno u prirodi, ili ste jednostavno na otvorenom kada je visoka koncentracija peludi u zraku, pelud će se nakupljati na vašoj koži i kosi. Zato nemojte odgađati tuširanje i pranje kose do večeri ili idućeg jutra, nego isperite alergen čim se vratite doma. Osim toga, pripazite kako rukujete s obućom i odjećom koju ste nosili. Najbolje je da se izujete ispred ulaznih vrata i tamo ostavite obuću, a odjeću koju ste imali na sebi nemojte nositi ponovno prije idućeg pranja.

Allegra* je učinkovito rješenje za ublažavanje različitih simptoma povezanih sa alergijskim rinitisom. Ublažava kihanje, osjećaj svrbeža u nosu, curenje iz nosa ili začepljen nos, osjećaj svrbeža očiju, crvenilo i suzenje očiju. Učinak lijeka vidljiv je već unutar jednog sata nakon uzimanja, a djeluje tijekom 24 sata. Allegra* nema sedativno djelovanje, a namijenjena je odraslima i djeci u dobi od 12 godina i starijoj. 

*Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. 

SPONZORIRANI SADRŽAJ / OGLAS O LIJEKU 

Izvor slika: 123RF 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo