Zdravlje

Zdravlje

6 stvari koje vaši nokti otkrivaju o vašem zdravlju

Shutterstock

Promjena boje, crte ili udubljenja na noktu mogu ukazivati na neki drugi problem u organizmu

Oči su ogledalo duše, ali nokti su ogledalo cjelokupnog zdravlja. Prema dermatologinji Christine Poblete – Lopez s klinike Cleveland, razne pojave na našim noktima mogu otkriti neke kronične ili kožne probleme. Sve što ne izgleda normalno treba riješiti što je prije moguće, pa tako i kad je o noktima riječ. Ovih šest stanja najčešće uzrokuju promjene na noktima.

1. Stres

Nokti na rukama i nogama usko su povezani s kosom, kaže svjetski vrlo uspješna dermatologinja, dr. Christine Poblete-Lopez. Kao što vam kosa može otpasti nakon bolesti ili duljeg razdoblja stresa, vaši nokti također mogu pokazivati ​​simptome. Stres najčešće uzrokuje pojavu bora na noktima.

Muku mučite sa slabim i lomljivim noktima? Možda vam nedostaju dva važna nutrijenta

2. Madeži ili melanom

Zabrinutost oko boje noktiju jedna je od najčešćih pojava s kojima se dermatolozi susreću, otkriva dr. Poblete-Lopez. Diskoloracije se obično pojavljuju u linijama koje se protežu od kutikule do vrha, a mogu biti benigni madeži ili melanomi. 

Ako koža ispod nokta dobije smeđu boju, trebali biste se posavjetovati s dermatologom, jer smeđe linije koje ulaze u kutikulu mogu biti znak melanoma, kaže dr. Poblete-Lopez.. 

Promjene koje se zaustavljaju na ili prije kutikule vjerojatno su uzrokovane madežima. Također, veći je znak za uzbunu ako je zahvaćen jedan nokat, a ne svi.

3. Artritis

Male ciste koje rastu blizu ili na kutikulama mogu nastati s artritisom. Oni su benigni (nisu kancerogeni) i najbolje ih rješava kirurg šake.

Shutterstock

4. Psorijaza

Ako imate žuto-crvenu promjenu boje na noktu, koja se često naziva “uljna kap” ili “lososova mrlja”, obratite se dermatologu. 

Ovo uobičajeno stanje kože obično karakteriziraju ljuskave, crvene mrlje, ali može utjecati i na nokte na rukama i nogama, kaže dr. Poblete-Lopez.

Ostali simptomi koji također mogu ukazivati ​​na psorijazu:

  • Udubljenja, urezi ili jamice na površini nokta.
  • Beauove linije koje idu jedna na drugu preko nokta.
  • Zadebljanje kože ispod nokta, koje može izbaciti nokat iz ležišta nokta (oniholiza). Obično počinje na vrhu i kreće se prema kutikuli.
  • Jasne bijele mrlje na noktima, koje se nazivaju i leukonihija. (Mutne bijele mrlje koje se ponekad pojavljuju na noktima ruku i nogu ne spadaju u tu kategoriju i nisu razlog za brigu, prema dr. Poblete-Lopez.)
  • Crne linije koje se protežu od vrha do kutikule mogu biti sićušni ugrušci koji se nazivaju krhotine krvarenja ili proširene i popucale kapilare.
  • Crvenilo. Obično blijeda područja u blizini kutikule pocrvene, što bi moglo biti uzrokovano začepljenim kapilarama, još jednim mogućim znakom psorijaze.

Imate žute, bijele ili tamnocrvene nokte? Određena boja ukazuje na ozbiljne bolesti

5. Bolest bubrega

Nekoliko promjena na noktima može ukazivati ​​na prisutnost akutne ili kronične bolesti bubrega:

  • Beauove bore mogu biti simptom akutne bolesti bubrega.
  • Grubi nokti s izbočinama mogu ukazivati bolesti bubrega. Ti su nokti također često žličasti i konkavni, a mogu ukazivati ​​na anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza.
  • Bijele pruge/mrlje: Slično slučajevima psorijaze, jasne bijele pruge i mrlje na noktima mogu ukazivati ​​na kroničnu bolest bubrega.

6. Darierova bolest

Darierova bolest je rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje osip na koži i pojavljuje se uglavnom u adolescenciji. 

Pojavljuje se na noktima ruku i nogu kao široke, bijele ili crvenkaste pruge koje se protežu od kutikule do vrha. Urez u obliku slova V u blizini vrha prsta također može ukazivati ​​na ovo stanje, kaže dr. Poblete-Lopez.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo