Zdravlje

Zdravlje

Ako još niste, ovo će vas uvjeriti da cijepite sinove protiv HPV-a

Shutterstock

Gotovo svaki treći muškarac u svijetu stariji od 15 godina zaražen je barem jednom vrstom genitalnog humanog papiloma virusa (HPV), dok je svaki peti zaražen jednim ili više visokorizičnim ili onkogenim HPV tipom, upozorava WHO.

Nova studija objavljena u časopisu The Lancet Global Health pokazuje da je gotovo 1 od 3 muškarca starijih od 15 godina zaražen barem jednom vrstom genitalnog humanog papiloma virusa (HPV), a 1 od 5 zaražen je jednim ili više od onoga što su poznati kao visokorizični ili onkogeni HPV tipovi.

Ove procjene pokazuju da muškarci često nose genitalne HPV infekcije i naglašavaju važnost uključivanja muškaraca u kontrolu HPV infekcija kako bi se smanjile bolesti povezanih s HPV-om i kod muškaraca i kod žena.

Na udaru su posebno mlade odrasle osobe

Sustavni pregled i meta-analiza procijenili su prevalenciju genitalne HPV infekcije u općoj muškoj populaciji na temelju studija objavljenih između 1995. i 2022. Globalna združena prevalencija bila je 31% za bilo koji HPV i 21% za visokorizični HPV. HPV-16 bio je najzastupljeniji HPV genotip (5%), a slijedi ga HPV-6 (4%). Prevalencija HPV-a bila je visoka u mladih odraslih osoba, dosegnuvši maksimum u dobi između 25 i 29 godina, a nakon toga se stabilizirala ili blago smanjila.

Skupne procjene prevalencije bile su slične za geografske regije UN-ovog Cilja održivog razvoja Europe i Sjeverne Amerike, podsaharske Afrike, Latinske Amerike i Kariba te Australije i Novog Zelanda (Oceanija). Procjene za istočnu i jugoistočnu Aziju bile su upola manje od ostalih regija.

Teške posljedice i smrtnost

Većina HPV infekcija kod muškaraca i žena je asimptomatska, ali može dovesti do dugotrajnih posljedica i smrtnosti. Svake godine više od 340 tisuća žena umre od raka vrata maternice.

U muškaraca se infekcija HPV-om obično klinički manifestira kao anogenitalne bradavice, koje uzrokuju značajan morbiditet i povećavaju stope prijenosa HPV-a. HPV infekcije također su povezane s karcinomom penisa, anusa i orofaringeusa, koji se obično povezuju s HPV tipom 16. Međunarodna agencija za istraživanje raka procijenila je da je u 2018. bilo oko 69 400 slučajeva raka kod muškaraca uzrokovanih HPV-om.

Od ovog karcinoma u Hrvatskoj godišnje umre oko 300 ljudi, a jednostavan pregled stomatologa može spasiti život

Ova globalna studija o prevalenciji genitalne HPV infekcije među muškarcima potvrđuje koliko je HPV infekcija raširena. Infekcija HPV-om s visokorizičnim tipovima HPV-a može uzrokovati genitalne bradavice te rak usne šupljine, penisa i anusa kod muškaraca. Moramo nastaviti tražiti mogućnosti za prevenciju infekcije HPV-om i smanjenje učestalosti bolesti povezanih s HPV-om i kod muškaraca i kod žena, izjavila je dr. Meg Doherty, direktorica Globalnih programa WHO-a (World Health Organization) za HIV, hepatitis i spolno prenosive infekcije.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo