Zdravlje

Zdravlje

Ako želite izliječiti Candidu, ovo su ključna pravila  

Iako je Candida prirodni dio ljudskog mikrobioma, njezin pretjerani rast može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Liječenje Candide neophodno je za uspostavljanje ravnoteže u tijelu i sprječavanje širenja infekcije.  

Liječenje Candide je ključno jer pomaže u ublažavanju neugodnih simptoma, sprječava širenje infekcije na druge dijelove tijela i podržava cjelokupno zdravlje i dobrobit. Pravilno liječenje, zajedno s promjenama načina života, može učinkovito kontrolirati prekomjerni rast Candide i poboljšati kvalitetu života.  

Kako liječiti i spriječiti prekomjeran rast Candide? 

Jedite protuupalnu dijetu s niskim unosom šećera 
Candida albicans uspijeva na tipičnoj zapadnjačkoj prehrani punoj dodanih šećera. Stoga je najvažniji dio dijete protiv Candide jednostavan – izbaciti sve dodane šećere iz prehrane. To gljivicama uskraćuje šećer koji im je potreban za razvoj te tako smanjuje upalu u crijevima. 

Jednom kada počnete gledati oznake nutricionističkih vrijednosti, zaprepastit ćete se kada saznate koliko dodanog šećera pojedete. Upalna hrana koju treba izbjegavati uključuje svu prerađenu hranu i hranu koja sadrži gluten. Također, na minimum morate svesti kofein i alkohol koji konzumirate. 

S druge strane, neke su namirnice posebno dobre za zdravlje crijeva i pomoći će u smanjenju upale crijeva. To podrazumijeva fermentiranu hranu poput probiotičkog jogurta, divlju ribu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, pseudožitarice poput heljde i povrće bogato vlaknima. Prehrana bogata cjelovitom hranom, povrćem i nemasnim proteinima može podržati imunološki sustav i potaknuti ozdravljenje

Podržite svoju jetru 
Vaša jetra je organ koji prerađuje i izbacuje toksine Candide iz vašeg tijela. Gljivica Candida proizvodi do 79 različitih toksina, uključujući acetaldehid, amonijak i mokraćnu kiselinu. Oni mogu izazvati kaos u svim sustavima vašeg tijela. 

Acetaldehid je posebno opasan. Kao neurotoksin, može uzrokovati konstantan umor i maglu u mozgu, a često je vrlo teško otkriti odakle ti simptomi dolaze. 

Postoje izvrsni, prirodni dodaci za koje se pokazalo da podržavaju optimalno zdravlje jetre poput ekstrakta sjemena čička, ekstrakta lista artičoke i ekstrakta korijena maslačka

Anti-kandida dijeta je poznata, no je li zdrava za vas i što se smije jesti?

Uzmite visokokvalitetan probiotik 
Probiotici su jedan od najjačih pomagača u jačanju imuniteta i podržavanju zdrave probave. Nadopunjavanje crijeva zdravim probiotičkim bakterijama ključni je dio oporavka zdravlja crijeva, borbe protiv prekomjernog rasta Candide i vraćanja ravnoteže crijevne flore.  

Shutterstock

Koristite prirodne lijekove protiv gljivica 
Postoji širok izbor prirodnih antimikotika za koje se pokazalo da inhibiraju i poništavaju aktivnost Candide. Dobri primjeri prirodnih sredstava protiv gljivica uključuju kaprilnu kiselinu i ekstrakt lišća origana, koje možete uzimati u obliku suplemenata. 

Možete čak integrirati i antimikotike u svoju prehranu – namirnice poput kokosovog ulja i češnjaka imaju prilično snažna antifungalna svojstva

Uzimanje dva ili tri antimikotika u isto vrijeme dobra je ideja jer sprječava Candidu da se prilagodi na jedan antimikotik. 

Higijena i stil života 
Održavanje dobre osobne higijene ključno je za sprječavanje širenja Candide. Redovito pranje i sušenje zahvaćenih područja može pomoći u kontroli infekcije. Također se savjetuje izbjegavanje uske odjeće koja zadržava vlagu. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo