Zdravlje

Zdravlje

Ako želite reumatoidni artritis držati pod kontrolom, vrijedi isprobati ovaj pristup

Dodaci MSM-u najčešće se koriste za liječenje artritisa

Dodaci MSM-u najčešće se koriste za liječenje artritisa

Nova istraživanja ukazuju na životne navike kojima se bol i upale povezane s reumatoidnim artritisom mogu smanjiti za čak 53 posto.

Prema novoj studiji objavljenoj u American Journal of Lifestyle Medicine, veganska prehrana može pridonijeti smanjenju boli i oteklina od reumatoidnog artritisa.

Tijekom istraživanja sudionici su bili na veganskoj prehrani četiri tjedana. Hrana za koju se zna da uzrokuje upalu bila je eliminirana na tri tjedna. U jednoj grupi, eliminirana hrana je ponovno uvedena tijekom devet tjedana. U drugoj skupini započela je faza suplementacije.

Istraživači sugeriraju da su promjene u prehrani bile povezane sa simptomatskim poboljšanjima, uključujući smanjenje oteklina i olakšanu bol.

Dodaci MSM-u najčešće se koriste za liječenje artritisa

Što kažu stručnjaci

Nutricionist Lon Ben-Asher smatra da se simptomi povezani s artritisom mogu potpuno kontrolirati i poboljšati modificiranjem prehrambenih navika.

Veganska prehrana ili strogi vegetarijanski planovi prehrane mogu pružiti značajnu korist zbog svojih protuupalnih svojstava, rekao je Lon Ben-Asher za Healthline.

Ben-Asher je u svojoj karijeri više puta svjedočio ovom fenomenu.

Artritis je upalno stanje i čim eliminirate prekomjerne izvore natrija, osobito u pakiranoj i visoko prerađenoj hrani, visoki unos zasićenih masnoća i transmasnoća koji se nalaze u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima te koncentriranim zaslađivačima koji se nalaze u zaslađenim napitcima te slatkim desertima, u roku od nekoliko dana osjeti se značajno olakšanje simptoma., istaknuo je.

Shutterstock

Nutricionistica i autorica knjige “Skinny Liver”, Kristin Kirkpatrick, objasnila je da reumatoidni artritis varira u ozbiljnosti od osobe do osobe pa promjene u prehrani koje djeluju za jednu osobu možda neće biti dovoljne za drugu.

Intervencije u prehrani mogu biti korisne, ali vjerojatno ne mogu same upravljati simptomima bez alternativnog tradicionalnog medicinskog liječenja. Međutim, postoje namirnice koje mogu pogoršati simptome, a njihovo uklanjanje može biti od pomoći onima koji su pogođeni reumatoidnim artritisom.

Dodala je i kako je od velike koristi za pacijente s RA uvođenje hrane koja jača crijevnu mikrobiotu i smanjenje upalne hrane, poput šećera i/ili glutena.

Ovih 10 simptoma mogu otkriti artritis, važno ih je prepoznati na vrijeme – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Prvo izbacite ovu hranu

Ako patite od bolova od reumatoidnog artritisa, stručnjaci se slažu da je eliminacija crvenog i prerađenog mesa dobar prvi korak.

Prehrana koja je bogata crvenim i prerađenim mesom, prerađenom hranom, rafiniranim ugljikohidratima i zasićenim mastima potiče upalu. Prehrana s niskim udjelom masti i visokim udjelom vlakana ključni je sastojak za smanjenje upale i kontrolu boli i oteklina uzrokovanih reumatoidnim artritisom (RA), kaže Kirkpatrick.

Shutterstock

Namirnica koje treba eliminirati iz prehrane:

  • crveno/crveno prerađeno meso
  • procesirana hrana
  • hrana s puno aditiva kao što je hrana koja je izuzetno ukusna (pržena hrana, gotova hrana)
  • alkohol (pivo, vino, liker)
  • slatka hrana i slatka pića
  • ugljikohidrati koji sadrže gluten za osobe kojima je dijagnosticirana intolerancija na gluten
  • hrana s visokim udjelom soli poput krekera, čipsa i žitarica

Savjeti za prelazak na vegansku prehranu

Ne morate se odmah odreći svih životinjskih proizvoda. Započnite polako s bezmesnim ponedjeljkom ili obrokom bez mesa, a zatim nastavite širiti, predlažu stručnjaci.

I ne mora biti komplicirano. Samo napravite jednostavne zamjene, poput tacosa od crnog graha umjesto mesnih tacosa, špageta od leće umjesto mesnih špageta, prženog tofua umjesto prženog pilećeg mesa.

Druga strategija je da povrće učinite zvijezdom jela tako što ćete svoj tanjur napuniti s 50 posto povrća, a izvor životinjskih proteina učiniti pratećom postavom koja obuhvaća samo 25 posto tanjura, savjetuje Ben-Asher.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo