Zdravlje

Zdravlje

Ayurveda – Prehrana bogata začinima za zdravlje organizma

Kuhinja koju prakticira indijska znanost o životu bazira se na organskoj i lako probavljivoj vegetarijanskoj prehrani

Prognozirajući trendove za ovu godinu, ugledni ženski magazin Cosmopolitan na sam je vrh bio stavio ayurvedu, jedan od najstarijih holističkih sustava liječenja razvijen prije više od 3000 godina u Indiji. Ova se “znanost o životu” temelji na uvjerenju da su zdravlje i dobrobit povezani s umom, tijelo s duhom.

Stoga i nije čudo da se trendovi u wellness industriji sve više orijentiraju prema osobnoj dobrobiti i zdravlju, s tendencijom povratku drevnim tradicionalnim metodama poimanja tijela i duha. U korak sa svjetskim trendovima ide i Thermana Laško u čijem je Thermana & Veda Ayurveda centru timom koji dolazi iz indijske Kerale, kolijevke Ayurvede. Tretmani koje provode pomažu u detoksikaciji tijela i približavanju istočnjačnjačke mudrost, a njihov cjeloviti program pomaže u pronalasku ravnoteže.

Kakva je vaša narav i konstitucija tijela prema ayurvedi? Evo što morate znati o došama

Njihovi terapeuti objašnjavaju nam da su prema ayurvedi pogrešna identifikacija intelekta s “ja” i “moje”, zloupotreba ljudskih osjetila za užitke, želje, pohlepu i sebičnost, nemogućnost prilagođavanja sezonskim promjenama u prirodi tri glavna uzroka bolesti, stresa, slabljenja probave i neravnoteže cjelokupnog organizma. Prehrana igra iznimno bitnu ulogu u zdravlju organizma, stoga donosimo njihove savjete kako se pravilno hraniti.

Individualan pristup i važnost prehrane

Kako bi se ayurveda implementirala na ispravan način, prvo je potrebno utvrditi koja dosha dominira u vašoj konstituciji. Doshe su energije koje prožimaju tijelo i duh, a svaka ima svoju svrhu. U svakome od nas postoje tri doshe, ali odnosi među njima ovise o pojedincu. To su vata, pita i kapha, tri energije koje su nužne za zdravo funkcioniranje različitih sustava u tijelu i umu.

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Svaku od dosha čine dva od pet elemenata – vatra, zrak, zemlja, eter i voda. U ayurvedi se bolest smatra znakom neravnoteže u tijelu, stoga terapeut radi na otklanjanju zdravstvenih problema i brizi za dugoročno zdravlje. Kada dođete u ayurvedski centar u Laškom, prvo što trebate je provjeriti omjer dosha. Na temelju toga wellness tretmani, vježbe joge i ayurvedska kuhinja prilagođavaju se pojedincu i njegovim potrebama.

Panchakarma je naziv procesa čišćenja u ayurvedi, oslobađanja organizma od nečistoća i uma od negativnosti, jačanja imuniteta i revitalizacije tijela..

Izbjegavajte hranu koja proizvodi amu

Ama je ljepljiva toksična tvar. Neekološka hrana, genetski modificirana hrana, hrana uzgojena kemikalijama, pesticidima i kemijskim gnojivima te hrana s kemijskim aditivima proizvode amu, unose toksine u tijelo i zbunjuju prirodnu “inteligenciju” probavnog sustava i stoga ih treba izbjegavati.

Izbjegavajte tešku i sirovu hranu

Izbjegavajte teške mliječne proizvode, namirnice koje su pržene ili masne, sirovu hranu bilo koje vrste, teške deserte i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i med. Izbjegavajte kvasac i fermentiranu hranu.

Koje je ulje najzdravije koristiti? E pa ovisi o jelu koje pripremate

Jedite hranu koja reducira amu

Uživajte u vegetarijanskoj hrani koja je lagana, topla, kuhana i lako probavljiva. Idealne su svježe pripremljene lagane juhe i organsko povrće kuhano sa začinima i žitarice. Što se tiče voća, jedite kuhane suhe šljive i smokve za doručak s pirjanom jabukom ili kruškom. Jedite puno kuhanog lisnatog povrća – kelj i kupus jako su od pomoći.

Preporučuju se lagane, ali hranjive cjelovite žitarice kao što su kvinoja, ječam, amarant i riža u manjim količinama. Kanji, tekućina nastala kuhanjem riže s puno vode, izvrstan je topli napitak i koristan za ispiranje toksina iz tijela kroz urin. Začini poput đumbira, kurkume, korijandera, komorača i piskavice pomažu u otvaranju kanala tijela i ispiranju toksina preko kože, mokraćnog sustava, debelog crijeva i jetre. Pijte puno tople vode tijekom dana jer pomaže u ispiranju toksina iz tijela kroz urin.

Shutterstock

Recept za ajurvedski čaj za detoksikaciju:

Sastojci:

  • Dvije litre vode
  • 1/4 čajne žlice sjemenki kumina
  • 1/2 čajne žlice sjemenki korijandera
  • 1/2 čajne žlice sjemenki komorača

Upute:

Prokuhajte ujutro dvije litre vode i dodajte sjemenke. Neka odstoji deset minuta u poklopljenoj posudi. Procijedite i pijuckajte tijekom dana.

M. B.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo