Bali, zemlja manekena

Ordinacija.hr

Kad Krunoslav Belko, svojim muževnim i seksi glasom zaželi dobrodošlicu slušateljima Antene Zagreb – pripadnice ljepšeg spola padaju s nogu!

Belko

Kad Krunoslav Belko, svojim muževnim i seksi glasom zaželi dobrodošlicu slušateljima Antene Zagreb – pripadnice ljepšeg spola padaju s nogu! Da, da, on je “the voice” hrvatskog radijskog i televizijskog etera.
Ovaj svestrani mladić u zlato pretvara sve što dotakne.
Kako smo iz pouzdanih izvora saznali da je Krunoslav pravi gurman, morali smo provjeriti koje su ga namirnice oduševile tijekom nedavnog putovanja po Baliju.

Odlazak na Bali bio je moj prvi zaista dalek put. A zašto Bali? Prijatelji koji su bili tamo prije mene s toliko su oduševljenja pričali o tom čudesnom otoku, ljudima i tamošnjim običajima, prirodnim ljepotama, hrani… pa je bilo nemoguće ne poželjeti to i osobno doživjeti. I uvjerio sam se da je otok doista nevjerojatan! Ako neka mjesta na kugli zemaljskoj zaslužuju epitet “raj na zemlji”, Bali je sigurno jedno od njih.

Kakva su Vaša iskustva s kulinarskim kreacijama dotične zemlje?
O, fantastična! Obilje svježeg voća, povrća, morskih delicija, egzotični i nama nepoznati okusi… baš po mom ukusu!

U kojoj se mjeri njihova prehrana razlikuje od naše?
Indonežanska, odnosno balinežanska kuhinja je raznolika, pikantna i vrlo ukusna. Riža je baza gotovo svih obroka, kuha se na pari ili prži pa je posebno aromatična i ukusna. Također, konzumira se i mnogo svežeg povrća, tropskog voća, ribe, plodova mora. Od mesa je na Baliju omiljena svinjetina, ali budući da ne preferiram meso nisam kušao. U samoj pripremi hrane koriste se mnoge vrste tropskog voća, koje se prži ili se od njega spremaju kompoti i umaci koji se poslužuju uz rižu i mesna jela. Među najomiljenijim umacima je, pored onog od kikirikija, i umak od manga, a mnoga se jela spremaju s kokosovim mlijekom. Omiljena su i jela na bazi soje – tempeh i tofu. Za pripremanje jela se koristi palmino, kokosovo, i ulje kikirikija koje jelima daje specifičan okus.
Obroci su jako začinjeni jer začini osim što jela čine ukusnijima, u vlažnom podneblju pozitivno djeluju i na zdravlje. Ljudi na Baliju jedu male obroke i vrlo rijetko ćete sresti nekog s viškom kilograma.

belko

Je li Vas neka namirnica posebno oduševila?
Ne bih mogao izdvojiti nešto posebno… ali zabavno je i neobično kušati razne vrste voća koje nisam nikad prije vidio čak ni na slici! Prvo gledaš, opipaš, pomirišeš i onda se pitaš: kaj sad?! Kak se to jede? Trebam li to ogulit’, ima li koštice? Jedna je vrsta okusom nevjerojatno podsjećala na piletinu, haha, nevjerojatno! Ali nisam zapamtio kako se zovu sve te neobične vrste voća…

Jeste li na putovanju probali neku namirnicu koju više nikada ne biste stavili u usta?
Najveći šok mi je bio izrazito ljuta hrana u jednom restoranu… nakon toga sam bio pametniji pa sam kasnije uvijek zamolio konobara da napomene kuharu da poslužuje europljane, pa da malo smanji doživljaje s ljutim sastojcima.

Volite li isprobavati autohtone recepte drugih zemalja?
Volim, no obzirom da preferiram mediteransku kuhinju, vegetarijanske specijalitete i općenito laganiju hranu, sigurno mnogo toga ne bih poželio kušati.

Jeste li po prirodi gurman?
Ako to znači da volim jesti i da uživam u hrani, definitivno jesam. Ali i pazim što jedem, jer dugoročno hrana može biti jedan od ključnih faktora dugovječnosti, zdravlja i vitalnosti.
Često se sjetim one mudre i jednostavne istine: „Čovjek ne živi da bi jeo, već jede da bi živio.“

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo