Zdravlje

Zdravlje

Biljke koje utječu na snižavanje šećera u krvi

Shutterstock

Visoka razina šećera u krvi, ili hiperglikemija, nije samo problem za osobe s dijabetesom. Sve više ljudi danas ima povećane razine šećera u krvi zbog nezdravog načina života, prehrambenih navika i stresa. Ove biljke nam nude priliku da poboljšamo svoje zdravlje na prirodan način.

Održavanje stabilnih razina šećera u krvi od velikog je značaja za prevenciju različitih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i komplikacije povezane s dijabetesom.

Shutterstock

10 biljaka koje uspješno reguliraju šećer u krvi

Ove biljke obično imaju svojevrsne bioaktivne spojeve koji mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, poboljšati osjetljivost na inzulin ili čak smanjiti apsorpciju glukoze iz hrane.

Cimet

Aktivni spoj u cimetu, cimetni aldehid, ima sposobnost povećanja osjetljivosti stanica na inzulin. Inzulin je hormon koji omogućuje tijelu da iskoristi glukozu iz krvi, i bolja osjetljivost na inzulin može pomoći u održavanju stabilnih razina šećera u krvi.

Također, cimet može usporiti apsorpciju glukoze iz crijeva, što dodatno podržava kontrolu šećera u krvi. Istraživanja su sugerirala da konzumacija cimeta može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi nakon obroka, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Osim toga, cimet može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod osoba s predijabetesom.

Shutterstock

Gorka dinja

Aktivni spojevi koji se nalaze u gorkoj dinji, kao što su polipeptidi i charantini, igraju ključnu ulogu u njenom potencijalnom učinku na šećer u krvi.

Istraživanja su sugerirala da gorka dinja pomaže povećati osjetljivost stanica na inzulin, što olakšava ulazak glukoze u stanice. Također, može smanjiti apsorpciju glukoze iz crijeva i potaknuti proizvodnju inzulina u gušterači.

Kopriva

Kopriva sadrži prirodne spojeve koji mogu pomoći u stabilizaciji razine glukoze u krvi.

Također ima dodatne prednosti za zdravlje, uključujući bogatstvo hranjivim tvarima poput vitamina A, C i K, željeza, kalcija i drugih minerala.

Osim toga, kopriva je poznata po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti da poboljša cirkulaciju krvi, što može biti korisno za opće zdravlje.

Shutterstock

Ginseng

Studije su sugerirale da ginseng može povećati osjetljivost na inzulin. To znači da ginseng može pomoći tijelu da bolje upravlja razinom šećera u krvi i smanji nagle fluktuacije. Ovo svojstvo može biti posebno korisno za osobe s dijabetesom tipa 2.

Osim toga, ginseng se također povezuje s poboljšanjem energetskih razina, smanjenjem stresa i povećanjem mentalne budnosti.

Kurkuma

Aktivni spoj u kurkumi, kurkumin, ima izražena protuupalna i antioksidativna svojstva koja su od velike važnosti za dijabetičare. Kurkumin može pomoći u poboljšanju osjetljivosti stanica na inzulin, što olakšava ulazak glukoze u stanice i tako pomaže u održavanju stabilnih razina šećera u krvi.

Osim toga, kurkumin može potaknuti proizvodnju inzulina u gušterači, što dodatno podržava regulaciju šećera u krvi.

Shutterstock

Đumbir

Aktivni spojevi u đumbiru, uključujući gingerol i shogaol, imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, što je važno za kontrolu šećera u krvi. Đumbir također može povećati osjetljivost stanica na inzulin, što olakšava ulazak glukoze u stanice.

Studije su pokazale da redovita konzumacija đumbira može smanjiti razinu šećera u krvi nakon obroka, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Aloe vera

Jedan od ključnih spojeva u aloe veri je acemannan, koji može poboljšati apsorpciju glukoze u stanicama, čime se smanjuju razine šećera u krvi. Također, aloe vera može potaknuti proizvodnju inzulina u gušterači, što dodatno pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Shutterstock

Borovnica

Antioksidansi u borovnicama, kao što su antocijanini, pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa uzrokovanog visokom razinom šećera u krvi.

Antocijanini mogu pomoći u poboljšanju funkcije krvnih žila, što je važno za održavanje optimalnog protoka krvi i ravnoteže šećera u krvi.

Najbolja kombinacija namirnica za doručak ako morate kontrolirati šećer u krvi

Ginkgo biloba

Iako se često povezuje s poboljšanjem kognitivnih funkcija i memorije, ginko također ima potencijalne prednosti za regulaciju šećera u krvi.

Ginko biloba može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi kroz kapilare, što je važno za isporuku glukoze i hranjivih tvari do stanica tijela. Bolja cirkulacija može također pomoći u održavanju zdravih krvnih žila, što je ključno za dijabetičare jer su skloniji problemima s cirkulacijom.

Shutterstock

Korijen maslačka

Aktivni spojevi u korijenu maslačka, poput inulina, mogu pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin.

Inulin je vrsta vlakna koja se polako razgrađuje u crijevima, što može pridonijeti stabilizaciji razine šećera u krvi i smanjenju naglih fluktuacija.

Korijen maslačka također može imati povoljan učinak na funkciju jetre, organa koji igra ključnu ulogu u regulaciji šećera u krvi.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo