Hrana i recepti

Hrana i recepti

Najbolja kombinacija namirnica za doručak ako morate kontrolirati šećer u krvi

Prehrana igra veliku ulogu kod kontrole razine glukoze u krvi.

Visoka razina šećera u krvi ne znači da više ne smijete jesti svoju omiljenu hranu. Stručnjaci kažu kako se kontrola šećera u krvi može provoditi i ako jedete ukusnu hranu, potrebno je samo unijeti male promjene. 

Pa ako ujutro pojedete zdrav obrok pun nutrijenata, to je odličan način za kontrolu šećera u krvi, ali što još možete napraviti ujutro kako biste spriječili probleme tijekom dana? Prema riječima nutricionistice Amy Goodson, jedna od najboljih stvari koju možete napraviti ujutro za kontrolu šećera u krivi je da kombinirate ugljikohidrate pune vlakana s proteinom.

Radi se o tome da su ovi nutrijenti važni za zdravu prehranu kod osoba koje imaju problema sa šećerom u krvi jer ugljikohidrati uzrokuju skok razine šećera ako se ne kombiniraju s namirnicama koje se sporo probavljaju. Nastavite čitati kako biste saznali što jesti. 

Kako kombinacija proteina i vlakana s ugljikohidratima može pomoći kod kontrole šećera u krvi? 

Ugljikohidrati su brzi izvor energije i tijelo ih treba jer se jako brzo probavljaju. Namirnice poput zobene kaše ili kruha od cjelovitih žitarica se sporo probavljaju ali zaslađeno tijesto, kolači i slične namirnice će utjecati na negativne promjene ako ih jedete same, pojasnila je Goodson.

Na sreću, ako doručku dodate ukusne proteine uz ugljikohidrate, možete lakše kontrolirati šećer u krvi: “Proteini se jako sporo probavljaju, brzo zasite i ostave vas sitima dugo nakon obroka. Dakle, upravo će kombinacija namirnica pomoći da se šećer u krvi stabilizira”, dodaje. 

Postoji jedna namirnica koja može rizik od nastanka raka smanjiti za pola – tvrde istraživanja

Stručnjaci i znanstvenici su potvrdili da se radi o jako dobroj kombinaciji za zdravlje. Iako to ne uključuje ugljikohidrate, postoje dokazi koji tvrde da proteini neće povećati razinu šećera u krvi i mogu ustvari sniziti glukozu u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tip 2. Zaključimo da ako jedete samo ugljikohidrate možete računati na porast razine šećera u krvi, ali ako ih kombinirate s proteinima možete učiniti puno. To ne znači da morate izbjegavati ugljikohidrate ali pazite koje jedete. 

Isprobajte ove ideje za doručak 

Ako tražite ideju za ukusan ručak koji sadrži ugljikohidrate s puno vlakana, Goodson ima nekoliko ideja. 

Smanjuje rizik od raka, dijabetesa, bolesti srca… Znate li koliko čaja dnevno trebate piti i koja vrsta je najzdravija?

“Započnite dan tako da kombinirate jaja i proteine te kruh od cjelovitih žitarica, grčki jogurt s borovnicama i žitaricama, zobenu kašu sa sjemenkama i mesom, ili smoothie s kravljim mlijekom, grčkim jogurtom i voćem, ali ne maslacem. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo