Hrana i recepti

Hrana i recepti

Smanjuje rizik od raka, dijabetesa, bolesti srca… Znate li koliko čaja dnevno trebate piti i koja vrsta je najzdravija?

Shutterstock

Osim što ima blagotvoran utjecaj na rad srca i pomaže u prevenciji zloćudnih bolesti, brojna su druga svojstva čaja zbog kojih se možete opustiti i uživati u svom omiljenom napitku.

Ispijate li šalicu čaja dok ovo čitate, činite dobro gotovo svakom organu u vašem tijelu. Nezaslađeni čaj bogat je antioksidansima, koji sprečavaju kronične bolesti i pomažu obnavljanju stanica u tijelu.

“Pravi čaj dolazi iz biljke Camellia sinensis, koja sadrži antioksidanse poznate kao katehini. Oni uklanjaju slobodne radikale iz tijela i smanjuju upalne procese”, napominju stručnjaci.

Smanjuje rizik od nekih vrsta raka

Antioksidansi i spojevi koji se nalaze u čaju povezani su s manjim rizikom od određenih karcinoma.

“Blagotvorni učinci utvrđeni su kod raka kože, prostate, pluća i dojke”, napominju stručnjaci.

Ima pozitivan utjecaj na zdravlje kože

Redovito konzumiranje crnog čaja može značajno smanjiti rizik od raka kože. Način na koji ga pripremite čini razliku. “Vrući crni čaj koristan je kod pločastih karcinoma kože”, kažu liječnici. Otkriveno je da je vrući čaj korisniji od ledenog, a i vrijeme kuhanja igra ulogu.

Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa

Svakodnevno konzumiranje crnog čaja može sniziti rizik od dijabetesa tipa 2 jer pomaže u kontroli šećera u krvi nakon obroka. Prema jednom istraživanju crni čaj može sniziti šećer u krvi i nakon konzumacije hrane koja sadrži saharozu.

Jača zube

Premda vam od ispijanja čaja tijekom dana zubi mogu lagano potamniti, ova navika možda se isplati. Prema studiji u časopisu Oralna i maksilofacijalna patologija, zeleni čaj ima antibakterijski učinak koji može smanjiti razvoj bakterija u usnoj šupljini. Također, pijete li svakodnevno zeleni čaj to bi moglo usporiti razvoj karijesa na zubima.

Vaše srce biti će vam zahvalno

Protuupalna svojstva čaja mogu učiniti da vam krvne žile budu opuštene, čiste i prohodne, stvarajući tako manje stresa na vaše srce.

“Katehini smanjuju upalu i tako inhibiraju stvaranje plakova u vitalnim arterijama”, napominju liječnici. Preporuka je piti tri šalice crnog čaja dnevno da bi vaše srce imalo koristi od toga.

Bojite se za svoje srce? Pijte zeleni ili crni čaj

Štiti od Alzheimerove bolesti

Kod Alzheimerove bolesti važno je da znate prepoznati rane znakove jer što se prije krene s liječenjem, kvaliteta života pacijenta biti će veća. Ponešto se može učiniti i u svrhu prevencije ove teške bolesti.  

“Zeleni čaj vam može pomoći da razvijete otpornost na stres i potencijalno Alzheimerovu bolest. Polifenoli koje čaj sadrži štite stanice od oštećenja”, kažu liječnici.

Ubrzava metabolizam

Jeste li znali da na posve zdrav i prihvatljiv način možete ubrzati metabolizam dok sjedite za kuhinjskim pultom?

“Kofein u čaju pomaže poboljšati mentalnu oštrinu kao i ubrzati metabolizam i sagorijevanje masti (do 100 kalorija dnevno)”, kažu liječnici.

Pazite da ne pretjerate s kofeinom. Jedna šalica zelenog čaja sadrži oko 40 miligrama kofeina, a liječnici preporučuju ograničiti dnevni unos kofeina na najviše 300 do 400 miligrama.

Koliko čaja dnevno biste trebali popiti?

Nisu sva istraživanja na ovu temu jednoglasna u tome koliko čaja treba dnevno piti. Ono što bi vam trebao biti cilj jest dobivanje najviše koristi bez pretjerivanja s kofeinom.

“Da biste dobili ono najbolje od zelenog čaja, trebali biste se ograničiti na tri do pet šalica čaja dnevno”, preporučuju liječnici.

Koji je čaj najzdraviji?

Prilikom odabira čaja vodite računa da bude nezaslađen. Čak i ako neki aromatizirani čajevi ne sadrže kalorije, i dalje mogu imati umjetna sladila i konzervanse. Odlučite se za izradu vlastitog čaja za razliku od kupnje već pripremljenog čaja.

“Što su listovi čaja više prerađeni, katehini će postati manje učinkoviti. Zeleni čaj minimalno se prerađuje i ima najveće zdravstvene koristi” objašnjavaju liječnici.

Sve prednosti zelenog čaja

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo