Osim što poboljšavaju okuh hrane, začini koje vam predstavljamo pozitivno djeluju i na naš organizam.
1. Origano
Prirodni antibiotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.
2. Cimet
Detoksicira, okrepljuje tkiva, ublažuje bolove. Djelotvoran je kod kašlja, poboljšava probavu te potiče znojenje.
3. Bosiljak
Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, zaustavlja bijelo pranje, liječi i bolesnu jetru, vodenu bolest, dobro je sredstvo za umirenje. Bosiljak također otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.
4. Ružmarin
Dobar je za liječenje manjih problema s jetrom, problema pri lučenju žuči te probavnih tegoba. Preporuča se za liječenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije. Ružmarin je, uz to, blagi antiseptik i sredstvo koje pospješuje zarastanje rana.
5. Crni papar
Koristite ga za poticanje rada probavnih organa, protiv upale grla, visoke temperature i hemoroida.
K. R.