Brusnica predstavlja iznimno bogat izvor vitamina C, A, D, E, minerala, fitokemikalija i drugih hranjivih tvari.Sve one povoljno utječu na organizam, smanjujuću rizik od bolesti srca i krvnog sustava, sprečavajući propadanje zubiju i nastanak karijesa te snižavajući glukozu u krvi.
Istraživanja su dokazala da brojni bioflavonoidi prisutni u plodu brusnice znatno utječu na smanjenje stresa.
Kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raznih vrsta karcinoma, posebno raka dojke i debelog crijeva. Plod brusnice također sadrži hipuričnu kiselinu za koju je poznato da na tijelo djeluje kao prirodni antibiotik, a antonijani i proantonijani znatno poboljšavaju stanice koje su odgovorne za vid.
Spas za probavni sustav i urinarni trakt
Konzumiranjem brusnice se olakšava probava i čuva se probavni sustav od brojnih bakterija i gljivica, a dokazano je da njeni sastojci uništavaju Hellcobacter pylori, bakteriju koja je u velikom postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnica spriječava pojavu infekcije urinarnog trakta.
Zbog svojih pozitivnih učinaka, brusnica se preporuča dijabetičarima jer snižava šećer u krvi. Dokazano je da svakodnevno konzumiranje tri čaše soka od brusnica podižu razinu dobrog kolesterola (HDL). Time se rizik od bolesti srca i krvnog sustava smanjuje za čak 40 posto. Ova iznimno ljekovita namirnica, zbog svih svojih atributa, znatno doprinosi zdravlju i preporuča se svima, od djece do starijih.
K. Ramić