Camu camu: Južnoamerička vitaminska bomba - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Camu camu: Južnoamerička vitaminska bomba

Camu camu je vrsta divljeg grma koji raste u teško dostupnim poplavljenim područjima amazonske prašume. Svake godine rodi istoimene crveno-ljubičaste plodove čija je glavna karakteristika ta što sadrže više vitamina C od bilo koje druge čovjeku poznate biljke.

Plodovi se suše i melju u prah koji se konzumira miješanjem u tekućinu ili dodavanjem hrani. Camu Camu je bio nepoznat sve do 1957. kada je od strane peruanskog Ministarstva zdravlja objavljena prva strukovna analiza. Uz tu analizu kao i one koje su uslijedile, utvrđena su svojstva po kojima je camu camu danas poznat širom svijeta.

Camu camu je šampion vitamina C

Svjež camu camu plod sadrži 40 posto više vitamina C od limuna. Pored visokog udjela vitamina C, camu camu također sadrži aminokiseline, beta-karoten, vitamine tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, minerale, kalcij, kalij, željezo, fosfor te druge hranjive tvari važne za ljudski organizam.

Pozitivni učinci

Camu camu se preporuča za jačanje imunološkog sustava, bolju apsorpciju željeza, sprjećavanje i ublažavanje tegoba poput gripe i prehlade te je pomoć pri otklanjanju svih virusnih infekcija (uključujući i herpes). Ubrzava proces zacjeljivanja rana, regeneraciju vezivnog tkiva te smanjuje učestalost i intenzitet migrena i depresije. Camu camu poboljšava funkciju imunološkog sustava i povećava tjelesnu izdržljivost u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Vitamin C djeluje kao antioksidant te uništava slobodne radikale koji uzrokuju bolesti i ubrzano starenje. Vitamin C u prirodnom obliku ima puno bolji učinak na ljudski organizam u odnosu na sintetički proizveden C vitamin koji se obično nalazi u prodaji.

Dnevne potrebe za vitaminom C kod ljudi variraju i ovise o vrlo velikom broju različitih čimbenika (količine se mogu povećati u slučaju stresa, ozljeda, intenzivne zaokupljenosti sportom, tijekom bolesti i nakon oporavka kao i kod pušenja). Za osobe koje imaju problema s nedostatkom željeza, vitamin C može značajno pomoći u njegovoj apsorpciji iz hrane u krv.

Odaberite prirodne hranjive tvari

Ljudsko tijelo ne može samo proizvesti vitamin C, stoga ga je važno opskrbiti kvalitetnim hranjivim tvarima. Zbog intezivnog uzgoja i istrošenosti zemlje, u našoj je prehrani prisutno sve manje vitamina C stoga se preporuča konzumiranje biljaka koje imaju visok sadržaj hranjivih tvari. Samo sinergija svih tih prirodnih tvari može imati snažan pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Važan je ukupan utjecaj svih hranjivih tvari

Japanski znanstvenici su 2008. godine pronašli iznenađujuće antioskidativne i protuupalne učinke camu camu voća.

U istraživanju provedenom na skupini pušača, camu camu je u usporedbi sa sintetičkim vitaminom C (askorbinska kiselina) postigao puno bolje rezultate kod stanica oštećenih oksidativnim stresom. To je zato što ne sadrži bioflavonide (za razliku od camu camu-a), koji su neophodni za djelovanje vitamina C na stanice.

Znanstvenici tvrde da je razlog tome ne samo vitamin C, već i druge tvari te njihov zajednički utjecaj na ljudski organizam.

Pravi divlji Camu Camu u prahu iz amazonske prašume možete naručiti putem web shopa specijaliziranog za biljne i organske proizvode – Organskih7.hr i u web shopu Ordinacija.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo