Zdravlje

Zdravlje

Camu camu sadrži više vitamina C od bilo koje druge biljke

Konzumacija vitamina C se posebno preporučuje u vrijeme prehlada i gripa, kada dolazi do pada imuniteta te je organizmu potrebna zaštita. No, u zdravlje moramo ulagati prije nego li bolest nastupi. Svjež camu camu plod sadrži 40 posto više vitamina C od limuna.

Budući da je vrlo važno svakodnevno unositi vitamin C, posegnite za plodovima divljeg grma camu camu koji raste u teško dostupnim poplavljenim područjima amazonske prašume. Svake godine rodi istoimene crveno-ljubičaste plodove čija je glavna karakteristika ta što sadrže više vitamina C od bilo koje druge čovjeku poznate biljke.

Koliko je vitamina C potrebno?

Količine koje se unose u tijelo u današnje se vrijeme pojačano troše zbog izloženosti zagađenjima i svakodnevnom stresu. Preporučena dnevna doza (RDA) za vitamin C koja se primjenjuje u Republici Hrvatskoj iznosi 90 mg za muškarcete 75 mg za žene. Za prevenciju bolesti potreban je pun gram odnosno 1000 mg.

Simptomi koji bi mogli upučivati na nedostatak vitamina C u organizmu su krvarenje ili natečenost desni, bolovi u kostima i mišićima, suha koža, umor, razdražljivost i sklonost infekcijama.

Camu camu – šampion vitamina C

Svjež camu camu plod sadrži 40 posto više vitamina C od limuna. Pored visokog udjela vitamina C, camu camu također sadrži aminokiseline, beta-karoten, vitamine tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, minerale, kalcij, kalij, željezo, fosfor te druge hranjive tvari važne za ljudski organizam. Plodovi se suše i melju u prah koji se konzumira miješanjem u tekućinu ili dodavanjem hrani. camu camu je bio nepoznat sve do 1957. kada je od strane peruanskog Ministarstva zdravlja objavljena prva strukovna analiza. Uz tu analizu kao i one koje su uslijedile, utvrđena su svojstva po kojima je on danas poznat širom svijeta.

Kako Camu camu djeluje na zdravlje?

Camu camu se preporuča za jačanje imunološkog sustava, bolju apsorpciju željeza, sprjećavanje i ublažavanje tegoba poput gripe i prehlade te je pomoć pri otklanjanju svih virusnih infekcija (uključujući i herpes). Ubrzava proces zacjeljivanja rana, regeneraciju vezivnog tkiva te smanjuje učestalost i intenzitet migrena i depresije. Camu camu poboljšava funkciju imunološkog sustava i povećava tjelesnu izdržljivost u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Vitamin C djeluje kao antioksidant te uništava slobodne radikale koji uzrokuju bolesti i ubrzano starenje. Vitamin C u prirodnom obliku ima puno bolji učinak na ljudski organizam u odnosu na sintetički proizveden C vitamin koji se obično nalazi u prodaji.

Iznenađujući antioskidativni i protuupalni učinci

U istraživanju provedenom na skupini pušača, camu camu je u usporedbi sa sintetičkim vitaminom C (askorbinska kiselina) postigao puno bolje rezultate kod stanica oštećenih oksidativnim stresom. Znanstvenici tvrde da je razlog tome ne samo vitamin C, već i druge tvari te njihov zajednički utjecaj na ljudski organizam.

Pravi divlji Camu Camu u prahu iz amazonske prašume možete naručiti putem web shopa specijaliziranog za biljne i organske proizvode – Organskih7.hr i u web shopu Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo