Zdravlje

Zdravlje

Kineske trave jednako pomažu protiv gripe kao lijekovi

Ljekovite biljke koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini u jednakoj su mjeri uspjele ublažiti blage simptome svinjske gripe kao i popularni lijek Tamiflu.

Kineske biljke se koriste za liječenje influence tisućama godina. Pandemijska gripa iz 2009. godine pružila nam je priliku procijeniti standardnu kinesku biljnu formulu protiv gripe”, objasnili su specijalisti infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije Cheng Wang i Bin Cao iz Bolnice Chao-Yang, ujedno i voditelji istraživanja.

Voditelji studije tvrde kako je do biljnog “recepta” naziva maksingshigan-yinqiaosan (M-Y) lako doći diljem Kine, a ujedno je i jeftiniji od Tamiflua.

Oni su se koncentrirali na 410 pacijenta s blagim oblikom gripe H1N1. Ispitanici su bili prosječno stari 19 godina, a unutar 72 sata od pojave simptoma dodijeljeni su jednoj od četiri skupina. Jedni su uzimali 75 miligrama lijeka Tamiflu dva puta dnevno; drugi su uzimali 200 mililitara M-Y-a četiri puta dnevno u tekućem obliku; ispitanici treće skupine su uzimali istu dozu Tamiflua i M-Y-a zajedno, dok ispitanici četvrte skupine nisu liječeni.

Ustanovljeno je kako su i Tamiflu i mješavina biljaka jednako ublažili vrućicu, neovisno o tome jesu li se uzimali samostalno ili u kombinaciji.

Spomenuta mješavina bilja sadrži 12 vrsta: kositrenicu, zhimu, qinghao, shigao, yinhua, huangqin, chaoxingren, lianqiao, bohe, zhebeimu, niubangzi i gancao.

“Treba shvatiti da ove dvije vrste liječenja drugačije funkcioniraju. Tamiflu zaustavlja umnožavanje virusa: biljna formula djeluje na simptome kako bi pomogla ljudima da im bude ugodnije. A to su dva različita cilja. S obzirom da H1N1 može biti vrlo opasna bolest, naš savjet glasi: važno je posjetiti liječnika”, zaključili su kineski istraživači.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo