Korijandar liječi proljev

Korijandar

Korijandar je obavezan stanovnik gotovo svake kuhinje. Iako ga, u većini slučajeva, koristimo za pripremu raznih obroka, treba znati kako ova moćna biljka ima brojne zdravstvene prednosti.

kLišće ove biljke je bogato proteinima, mastima, mineralima, vlaknima, ugljikohidratima i vodom. Minerali i vitamini uključuju: vitamin C, kalcij, fosfor, željezo, karotin, tiamin, riboflavin, niacin, natrij, kalij i oksalne kiseline.

Suhi korijandar liječi proljev. Sjemenke ove biljke ublažavaju prekomjerno menstrualno krvarenje. Osim toga, korijandar je odličan za ublažavanje opeklina, smanjujući bol i oticanje.

Korijandar su u Kini koristi kao narodni lijek za loš zadah. Ovu biljku možete koristiti tako što ćete 30 do 60 grama svježeg korijandara dodati u 2 šalice vode i kuhati nekoliko minuta. Procijedite i pijte ili koristite za ispiranje usta.

Lišće korijandra djeluje kao stimulans i tonik. Ono jača želudac i potiče probavu, povećava izlučivanje mokraće i snižava temperaturu. Dobra je vijest da lisnati dio biljke djeluje kao afrodizijak.

Lijek za bolne oči

kPraktičari ayurvede, tradicionalne indijske medicine, liječe konjuktivitis listom svježeg korijandra. Usitnite šaku korijandrovih listova sa 100 ml vode u miješalici. Iscijedite sok, a masu stavite na zatvorene vjeđe. Ostavite nekoliko minuta. Obrišite smjesu s kapaka prije no što otvorite oči.

Drugi ayurvedski postupak za liječenje konjuktivitisa sastoji se u namakanju 1 žličice sjemenki korijandra u šalici kipuće vode najmanje 15 minuta. Procijedite i ohladite. Tekućinu upotrijebite za ispiranje zatvorenih očiju. Obrišite svaki višak tekućine prije no što otvorite oči.

 

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!