Zdravlje

Zdravlje

Kura za otapanje žučnih kamenaca

Žučni kamenci spadaju u jedna od ozbiljnijih i bolnijih tegoba, a često je operacija jedino prikladno rješenje. Homeopatija nudi jedinstven način otapanja kamenaca, pogotovo ako stanje nije kritično, tj. ako još nije došlo do upale.

Žučni kamenci predstavljaju kristale koji nastaju nakupljanjem normalnih ili abnormalnih sastojaka žuči kada se poremeti njihova ravnoteža. Veličinom se razlikuju: mogu biti veliki poput zrna pijeska ili pak veći od centimetra.

koprivaHomeopatija nudi mnoga rješenja za ove probleme, pod uvjetom da kamenci nisu preveliki i da se mogu usitniti. Ne samo da mogu eliminirati manje kamence iz tijela, nego homeopatski pripravci čak mogu spriječiti nastanak novih.

Portal Hrvatska Alternativa predlaže post cijeli dan i noć, tj. ništa ne jesti 24 sata. Zatim pripremite mješavine od jedne litre rasola (tekućine) od kiselog zelja/kupusa, četiri decilitra maslinova ulja i soka od četiri limuna. Konzumirajte svakih 25 minuta po deci tekućine.

Odmah će nastupiti bolovi i proljev, a kamenci će biti izbačeni sa stolicom, najdulje za četiri do pet sati, tj. dok se popije pripremljeni lijek. Nakon što su kamenci izašli, deset do 15 dana nemojte uzimati suho meso, kore od voća i povrća, sirovu zelen i sl. Za to vrijeme pijte lagani čaj – dnevno četiri dcl – od mješavine jednakih količina konjogriza i kamilice.

Za usitnjavanje i izbacivanje kamenca i pijeska treba napraviti kuru od dvije do tri jušne žlice svježe koprive koje kuhajte kuhati 15 minuta u pola litre mlijeka. Jednu polovicu pripravka konzumirajte ujutro natašte, a drugu polovicu navečer prije spavanja. Kura traje tri do četiri tjedna.

Kako biste ublažili izrazito jake bolove, preporučujemo obloge od bilja:

  • poljska preslica: šaku svježe ili suhe preslice stavite u cjediljku i dobro zagrijte nad kipućom vodom. Zagrijanu preslicu rasporedite na lanenu krpu i stavite kao oblog na područje žučnjaka. Ostavite najmanje tri do četiri sata ili tijekom cijele noći kako biste ublažiti bolove.
  • kupus: Sameljite listove kupusa i dodajte snijeg od nekoliko bjelanjaka jajeta. Nanesite kao oblog na područje žučnog mjehura.
  • švedska gorčica: Namažite područje jetre nevenovom mašću i na to stavite oblog od tinkture švedske gorčice.

jetraPrema izgledu i kemijskoj strukturi žučne kamence dijelimo na kolesterolske i pigmentirane. U pravilu, čak 80 posto slučajeva spada u prvu skupinu, a kamenci se javljaju četiri puta češće kod žena nego muškaraca.

Kolesterolski kamenci nastaju kada je žuč prezasićena kolesterolom, dok se pigmentirani stvaraju uz kroničnu hemolizu, alkoholnu cirozu, kroničnu infekciju bilijarnog trakta i starenje.

Simptomi bolesti se uglavnom svode na žučne kolike – to je jaka i konstantna bol u gornjem, desnom kvadrantu trbuha, odnosno pod desnim rebrenim lukom. Bol počinje naglo, iznenada, a traje svega nekoliko sati. Međutim, u većini slučajeva se simptomi nikada ne jave, nego se bolest otkrije slučajnim pregledom.

Dijagnoza se postavlja abdominalnim rentgenom ili ultrazvukom, a kad kirurška terapija nije moguća ili je visoko rizična, kamenac se može odstraniti laparoskopijom.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo