Zdravlje

Zdravlje

Medicinske dobrobiti imele

Imela, ispod koje se imamo običaj poljubiti za sreću u Novoj godini, može i pomoći u borbi protiv nekih vrsta karcinoma.

Ova polu-parazitska biljka raste na raznim stablima: stablu jabuke, hrastu pa čak i boru. Kao tradicionalni oblik medicine koristili se je stari Grci i smatrali su je “lijekom za sve”.

Stoljećima se koristila u Europi kao biljka za tretiranje epilepsije, glavobolja, simptoma menopauze, neplodnosti i artritisa.

Od 1920. Godine proučava se djelovanje imele na brojne vrste karcinoma, a posebno prostate, pluća i štitnjače.

Svojstva imele mijenjaju se s obzirom na kojem je drvetu rasla, ali na žalost nema još konkretnih istraživanja koja bi dokazivala koja svojstva gubi ako je npr. rasla na drvetu jabuke.

U studiji koja je trajala od 1993. Do 2000. godine, znanstvenici su ispitivali kako ekstrakt imele djeluje na pacijente. Zaključili su da oni koji su uz kemoterapiju uzimali i ovaj ekstrakt imaju blaže simptome i manji intenzitet boli on onih koji su primali samo kemoterapiju.

Konačni zaključak je da imela olakšava bol i neželjene simptome bolje od drugih tradicionalnih pripravaka.

Preparati od imele koriste se i kod upale zglobova, a najbolje rezultate pokazuje kod liječenja bolesti srca i problema s tlakom.

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo