Metvicom ublažite sindrom iritabilnog kolona - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Metvicom ublažite sindrom iritabilnog kolona

Dugačkom popisu dokaza o djelotvornosti metvice za probavni sustav stručnjaci Sveučilišta u Adelaideu su nadodali još jedan: uspjeli su klinički dokazati kako ova biljka može ublažiti simptome sindroma iritabilnog kolona.

Metvica je jedna od najboljih biljaka kad su u pitanju probavne smetnje i bol u crijevima. Ulja koja sadrži, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, što pomaže u smanjivanju grčeva.

Sindrom iritabilnog kolona (IBS) funkcionalni je poremećaj crijeva i manifestira se grčevima i bolovima u abdomenu te proljevima ili/i zatvorom. Predstavlja najčešću dijagnozu iz gastroenterologije koju postavljaju liječnici opće prakse, s obzirom da od ovog poremećaja boluje čak 20 posto opće populacije, a žene su dvostruko češće na udaru nego muškarci.

Sve osobe koje se bore s ovom neugodom mogu pribjeći metvici: ona će deaktivirati vlakna koja percipiraju bol u probavnom traktu te na taj način ublažiti osjećaj bolova.

Metvica djeluje putem određenog protuupalnog kanala zvanog TRPM8 kako bi smanjila vlakna koja percipiraju bol, pogotovo ona koje aktiviraju senf i čili. Ovo otkriće bi moglo biti prvi korak u donošenju nove vrste opće prihvaćenog kliničkog liječenja sindroma iritabilnog kolona”, objasnio je dr. Stuart Brierley, voditelj istraživanja.

On tvrdi kako je IBS složeniji nego samo reakcija na konzumaciju kave, masne ili začinjene hrane te alkohola. Prema njemu, postoji točna veza između gastroenteritisa i sindroma iritabilnog kolona. Upala koja prati gastroenteritis uzrokuje to da su živčana vlakna u ‘pojačanom stanju’, što rezultira konstantnom boli. Ponekad ovaj sindrom može biti genetske prirode, a nekad je riječ o netoleranciji na hranu, stres, antibiotike i sl.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo