Zdravlje

Zdravlje

Muče vas probavne tegobe?

Možda vam ovo dođe kao iznenađenje, ali gastroenterološki problemi čak šest puta češće pogađaju žene od muškaraca. Zaštite svoj trbuh od boli izbjegavajući određene namirnice, a u trenutcima kad bol napadne posegnite za onima koje pomažu. Od zobenih pahuljica do cimeta, postoji hrana koja će vam priuštiti ono najpotrebnije u tom trenutku – prestanak boli.

Papaja

Tradicionalno se koristi kod upala, boli u trbuhu, žgaravice i proljeva. Papaja sadrži papin, prirodni enzim za probavu koji pomaže razgraditi hranu koja iritira.

Zobene pahuljice

Odličan je izvor topljivih i netopljivih vlakana, a obje vrste su potrebne za zdravlje želudca. Zobene pahuljice snižavaju kolesterol.

Jabuke

Ne samo da imaju visok postotak neprobavljivih vlakana, nego su bogate pektinom i ostalim enzimima koji rješavaju tijelo hrane koja iritira. Jedite ih pečene.

Cimet

U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proljeva, također je odličan za smirivanje nadutosti. Pospite ga po slanoj i slatkoj hrani.

Komorač

Ovo je idealna hrana za liječenje plinova, što je jedan od razloga zašto ga se nudi na kraju obroka u Indijskim restoranima. Pola žličice nasjeckanog komorača će pomoći.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo