Možda vam ovo dođe kao iznenađenje, ali gastroenterološki problemi čak šest puta češće pogađaju žene od muškaraca. Zaštite svoj trbuh od boli izbjegavajući određene namirnice, a u trenutcima kad bol napadne posegnite za onima koje pomažu. Od zobenih pahuljica do cimeta, postoji hrana koja će vam priuštiti ono najpotrebnije u tom trenutku – prestanak boli.
Papaja
Tradicionalno se koristi kod upala, boli u trbuhu, žgaravice i proljeva. Papaja sadrži papin, prirodni enzim za probavu koji pomaže razgraditi hranu koja iritira.
Zobene pahuljice
Odličan je izvor topljivih i netopljivih vlakana, a obje vrste su potrebne za zdravlje želudca. Zobene pahuljice snižavaju kolesterol.
Jabuke
Ne samo da imaju visok postotak neprobavljivih vlakana, nego su bogate pektinom i ostalim enzimima koji rješavaju tijelo hrane koja iritira. Jedite ih pečene.
Cimet
U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proljeva, također je odličan za smirivanje nadutosti. Pospite ga po slanoj i slatkoj hrani.
Komorač
Ovo je idealna hrana za liječenje plinova, što je jedan od razloga zašto ga se nudi na kraju obroka u Indijskim restoranima. Pola žličice nasjeckanog komorača će pomoći.
A. A.