Opekline od sunčevih zraka tretirajte darovima prirode - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Opekline od sunčevih zraka tretirajte darovima prirode

Priroda obiluje biljkama koje imaju sposobnost ublažavanja upala i osjećaja peckanja – iskoristite njene darove.

Opekline se mogu podijeliti u tri skupine, ovisno o stupnju jačine: opekline prvog stupnja oštećuju prvi sloj kože (tu spadaju opekline od sunca); opekline drugog stupnja podrazumijevaju stvaranje plikova na opečenom mjestu; dok opekline trećeg stupnja obuhvaćaju oštećenje dubljih slojeva kože i živaca.

Opekline izazvane zrakama sunca nisu toliko “teške” usporedno s opeklinama zbog vatre ili određenih kemikalija, no, s druge strane, one najčešće obuhvaćaju velik dio naše kože. U pravilu nismo svjesni da gorimo na suncu sve dok navečer ne vidimo svoj crveni odraz u zrcalu i osjetimo peckanje kože. Tada je stvarno prekasno…

Priroda obiluje biljkama koje imaju sposobnost ublažavanja upala i osjećaja peckanja – iskoristite njene darove.

Aloe vera

Raspon ljekovitih svojstava aloe vere doista je impresivan, a najčešće se koristi za liječenje opeklina. Aloe vera smanjuje opekotinu i rashlađuje ozlijeđeno mjesto te osigurava elastičnost traumatizirane kože.

Ako u vrtu imate ovu biljku, jednostavno odrežite vrh jednog lista i razmažite “gelastu” unutrašnjost na ranu. Možete i oguliti vanjski sloj lista i tako pripremljeno u potpunosti položiti na kožu.

Crni i zeleni čaj

Još su i stari Kinezi nanosili ohlađeni crni čaj na kožu koja je isušena i oštećena sunčevim zrakama. naime, bogat je antioksidansima koji štite kožu od oštećenja i obnavljaju stanice (npr. taninom , teobrominom, katehinima…). Isto tako, mnoga su istraživanja pokazala kako zeleni čaj sadrži kemikalije polifenole koje pomažu zaštititi kožu od UV-zraka i usporavaju starenje kože. Pijte zeleni čaj i od njega napravite obloge za kožu oštećenu sunčevim zrakama.

Krastavac

Osim što je neizostavan sastojak ljetnih salata, sočni svježi krastavac pogodan je za tretiranje opeklina jer umiruje kožu i hidratizira ju. Jednostavno prislonite kriške svježeg krastavca na oštećenu kožu.

Hamamelis

Čaj ili tinktura od hamamelisa nanosi se na posjekotine, rane i ubode
insekata. Njegovi tanini zaustavljaju krvarenje, ubrzavaju oporavak,
smanjuju osjećaj boli i ublažuju oticanje.

Krumpir

Svježe oguljena kora krumpira se ubraja u još jedan poznati narodni lijek za opečenu kožu. Ako se pitate zašto je upravo kora toliko ljekovita – evo i odgovora: vanjski dio krumpira krije antibakterijska svojstva koja pomažu ozdravljenju kože.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo