Zdravlje

Zdravlje

Origano – mediteranski začin bez kojeg ne možemo zamisliti kuhanje!

Origano je prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.

Origano, mravinac, divlji mažuran, mekulica… sve su to nazivi začina bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti svoje obroke. Upoznajte ovaj aromatičan mediteranski začin!

Riječ je o biljci intenzivnog okusa i mirisa, koja se najviše koristi u kuhinji kao začin; međutim, njegoe je odlike prepoznala i kozmetika industrija pa je tako i ošpopularan sastojak mnogih proizvoda za njegu tijela. Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji.

Podrijetlom iz Sredozemlja, neizostavan je začin u gastronomiji Italije, Španjolske, Turske, ali i kod nas. Samo ime origano potječe iz grčkog jezika (oros=brdo, ganos=nakit), te označava brdski nakit. U narodnom vjerovanju on štiti od zla te poboljšava raspoloženje, zbog čega se stavljao u svadbene bukete.

Origano je prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.

Origano, poput bosiljka i ružmarina, sadrži ružmarinsku kiselinu. Ovaj snažan antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja. Budući ju karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.

“Znamo da origano posjeduje protubakterijska i protuupalna svojstva, no njegovi učinci na stanice raka ga zaista podižu na razinu super začina, poput kurkume. Značajna prednost leži u tome što se origano često koristi u prehrani”, tvrdi dr. Supriya Bavadekar, profesorica farmakologije Sveučilišta Long Island. Njen je tim dokazao kako origano može dovesti do “samoubojstva stanica raka prostate”, zahvaljujući karotenoidu karvakrolu koji ima protuupalna svojstva i može dovesti do apoptoze – programirane stanične smrti.

Ovj ukusni začin, koji je nezaobilazan kada pripremate pizzu, sadrži brojne nutrijente kao što su vitamin K, mangan, željezo, kalcij, vitamin E, bakar, nijacin i beta karoten, kao i druge hranjive tvari. Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od naranča i četiri puta od borovnica. Pravi superzačin, zar ne?!

Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija, a stručnjaci Medicinskog fakulteta Georgetown Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako karvakrol može zaustaviti rast gljivice Candide albicans.

Origano možete konzumirati u svježim ili sušenim listićima (ušeni su lističi aromatičniji) te u obliku čaja. Koji pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima. Kako ga napraviti? Jednostavno: jednu čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i ostavite deset minuta. Procijedite i uživajte.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo