Zdravlje

Zdravlje

Origanom se zaštitite od raka prostate

Osim što popularni začin može pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti, srčanih bolesti, ateroskleroze te zaustaviti rast mnogih vrsta bakterija ili alergijsku astmu, najnovije je istraživanje pokazalo kako origano može muškarce zaštititi od raka prostate.

Takvo se svojstvo pripisuje karotenoidu karvakrolu koji ima protuupalna svojstva i može dovesti do apoptoze – programirane stanične smrti – stanica raka. Prema istraživačima Sveučilišta Long Island, ovaj sastojak može izazvati “samoubojstvo stanice” raka, u ovom slučaju konkretnih stanica raka prostate, no još uvijek ne znaju točno na koji način.

“Znamo da origano posjeduje antibakterijska i protuupalna svojstva, no njegovi učinci na stanice raka ga zaista podižu na razinu super začina, poput kurkume. Značajna prednost leži u tome što se origano često koristi u prehrani”, tvrdi dr. Supriya Bavadekar, profesorica farmakologije Sveučilišta Long Island.

Iako je njeno istraživanje tek u početnoj fazi, ona smatra kako inicijalni rezultati imaju veliki potencijal što se tiče uporabe karvakrola u borbi protiv raka.

Ova ukusna biljka, koja je neizostavna kada pripremate pizzu, sadrži brojne nutrijente kao što su vitamin K, mangan, željezo, kalcij, vitamin E, bakar, niacin i beta-karoten, kao i druge hranjive tvari. Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od naranča i četiri puta od borovnica. Pravi super začin, zar ne?!

Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija, a stručnjaci Medicinskog fakulteta Georgetown Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako karvakrol može zaustaviti rast gljivice Candide albicans.

Koristite ga u obliku svježih listova, kao usitnjeni i mljeveni začin ili kao čaj. Ako ga ukuhavate u jela, ubacite ga pred sam kraj kuhanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo