Pasji trn ublažava sindrom suhog oka

glog, pasji trn, vucji trn

Ulje biljke pasji trn, koja raste u planinama Kine i Rusije, može ublažiti simptome suhog oka. Stručnjaci ističu kako je ova biljka također poboljšala stanje očiju osobe koje nose kontaktne leće.

Istraživanja pokazuju da iscijeđeni sok pasjeg trna, koji je zaštićena biljka u Hrvatskoj, sadrži više od 40 posto polifenola, 50 posto flavonoida i 70 posto vitamina C.

Sindrom suhog oka ili kseroftalmija je stanje nedovoljnog lučenja suza, koje podmazuju, hrane i održavaju zdravlje očiju, te samim time omogućuju vid. Osobe s ovim sindromom ne stvaraju dovoljno suza ili su one loše kvalitete, a najčešće se radi o starijima od 50 godina. Posljedica su crvene, suhe i iritirane oči, sklone upalama.

Finski su stručnjaci u svoje istraživanje uključili 86 osoba starih između 20 i 70 godina koje su imale simptom suhih očiju. Jedna je skupina primala dva grama ulja biljke pasji trn, dok je kontrolna skupina primala placebo kroz razdoblje od tri zimska mjeseca – kada je vrijeme posebno okrutno za oči.

Iako se koncentracija suza koje su isparile iz očiju povećala kod svih ispitanika, oni koji su uzimali pasji trn su značajno su smanjili ovu pojavu, a crvenilo i osjećaj peckanja su bili manji kod ovih osoba.

Biljku pasji trn (vučji trn ili vukodražica) često vidimo kao ukrasni grm u parkovima.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline iz pasjeg trna mogu se smatrati "odgovornima" za ovakve dobrobitne rezultate, tvrde stručnjaci. Ulje ove biljke je bogato vitaminom E koji također štiti oko od oksidativnog stresa.

Sljedeći je korak ispitati učinke ove biljke na definiraniju populaciju, te pokušati bolje prodrijeti do mehanizma koji omogućuju ovakav dobrobitni učinak.

K. Horvat

Foto: Hans Hillewaert, Wikipedia

 Prati nas na Viber Public Chatu!