Povratić ublažava bolne menstruacije i olakšava trudove - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povratić ublažava bolne menstruacije i olakšava trudove

Povratić (Tanacetum parthenium) je iznimno aromatična višegodišnja biljka koja potječe s brdskih područja Balkanskog poluotoka. Danas se proširila širom svijeta, a pogotovo zemljama s umjerenom klimom.

Povratić je prepoznatljiv po mnoštvu malih cvjetića koji podsjećaju na tratinčice. Lako ga je zamijeniti s kamilicom. Ova se biljka stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini za snižavanje visoke temperature i liječenje glavobolje, zubobolje, bolova uzrokovanih artrozom, probavnih problema, uboda insekata, neplodnosti te problema s menstruacijom i trudovima tijekom poroda.

kUpotreba povratića u ljekovite svrhe

Povratić je vjerojatno najpoznatiji po svom terapeutskom učinku na migrenu. Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji sugeriraju da ova biljka (ako se uzima svakodnevno u obliku kapsula) može smanjiti učestalost napada kod bolesnika s dugoročnim migrenskim glavoboljama.

Povratić se stoljećima koristi za artritis. Naime, vjeruje se kako upravo ova biljka ometa proizvodnju prostaglandina. Riječ je o sastojcima koji sliče hormonima, a koji uzrokuju bol i upalu. Upravo se zbog svog protuupalnog djelovanja povratić koristi za liječenje nateknutih zglobova koji se javljaju kod reumatoidnog artritisa. Istraživanjima je otkriveno da protuupalni učinci ove biljke imaju bolje djelovanje čak i od nesteroidnih protuupalnih lijekova. Povratić može spriječiti rast stanica raka.

Povratić je odlično sredstvo protiv insekata, a može se koristiti za liječenje ugriza kukaca. Ova se biljka tijekom povijesti koristila za liječenje niza bolesti, uključujući šugu, buhe i ušljivost glave.

Budite oprezni!

Biljke sadrže snažne sastojke koji mogu imati pozitivan, ali i negativan utjecaj na organizam. Stoga se prije upotrebe obavezno posavjetujte sa svojim liječnikom!

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo