Zdravlje

Zdravlje

Šipak, kralj ljekovitog bilja

Šipak je hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke. Znanstvenici smatraju da bi dnevna doza šipka pomogla pri smanjivanju rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.

Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Sok od šipka smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja

Sok od šipka ima više antioksidanta nego većina drugih voćnih napitaka, a oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Šipak jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja.

Šipkovo ulje usporava starenje kože i sprječava nastanak bora

Posebno se cijeni njegovo ulje koje izvrsno djeluje na kožu. Smatra se da usporava starenje kože i sprječava nastanak bora. Na žalost, ovo ulje možete pronaći samo u skupoj kozmetici. Koristi se kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti. Značajan učinak ima kod problematične kože s upaljenim aknama. Nar je dobar za higijenu zuba, jer sprječava nastajanje zubnih naslaga.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga i promjena raspoloženja.

Uza sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektivnu funkciju te podiže kvalitetu spermija.

U domaćinstvu šipak možemo koristiti u mnogo svrha, od njega se prave sirupi, likeri, vina, čaj i naravno kolači!

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo