Zdravlje

Zdravlje

Valerijana protiv stresa, nervoze i tuge

Valerijana (Valeriana officinalis) je biljka koja cvate u ljeto, a sakuplja se u proljeće ili jesen. Ova lijepa i trajna biljka ne služi samo kao ukras u vašem domu, nego može poslužiti kada ste pod stresom, razdražljivi ili nervozni. Čaj od valerijane uspješno se koristi kod svih živčanih bolesti.

Na koje tegobe djeluje?

Biljka u sebi sadrži različite kiseline, eterično ulje kao i druge supstance. Aktivne tvari u biljci djeluju umirujuće, pacijenti koji su uzimali ekstrakt korijena ove biljke lakše su tonuli u san, rjeđe su se budili, a ujutro nakon ustajanja osjećali su se odmoreno i svježe.

Eksperimenti su potvrdili da su tjeskoba i živčana napetost bili puno slabije izražene kod onih koji su je koristili za umirenje. I danas se uspješno koristi kod tih tegoba. Valerijana općenito djeluje umirujuće te je iznimno važan prirodan lijek koji će pomoći u ublažavanju stresa, tuge, straha i uznemirenosti. Njome postižemo unutarnju ravnotežu i time sprječavamo bolesti koje nastaju kao posljedica tih stanja.

Valerijanu u prvom redu uzimamo kod poremećenih psiho-fizičkih stanja kao što su bolesti živaca (stres, vrtoglavice, padavice, hipohondrije, slabog pamćenja, nesanice, tuge, treme prije ispita, smetnje u koncentraciji) bolesti srca, bolesti želuca i crijeva, ženskih bolesti etc.

Na što treba pripaziti?

Velike doze mogu izazvati glavobolje, nemir, uzbuđenost, nesanicu, teškoće prilikom buđenja. U slučaju da se pojavi bilo koji od ovih simptoma, prestanite ju koristiti i oni će se odmah nestati. Valerijanu ne treba koristiti prije vožnje ili upravljanja motornim vozilom.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo