Zdravlje

Zdravlje

Zaboravljena namirnica – bob

Bob pripada porodici mahunarki. To je jednogodišnja biljka krupnih sjemenki te je visoka uglavnom 1 metar.

U prošlosti ova je biljka bila rasprostranjenija od graha ili mahuna. Osobito se koristila u Rimskom Carstvu te Grčkoj, a nakon otkrića Amerike i dolaskom njihovih namirnica, gubi svoju važnost. Bob je bogat vitaminima, fosforom i željezom, a sjemenke sadrže tvari koje se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti. Uzgaja se na vlažnim mjestima, a sije se u krajem ožujka. Ubiranje zrna se uglavnom odvija tek kada je plod zreo, odnosno kada pocrni. Bob se koristi jednako kao i druge mahunarke, a mlade sjemenke su najbogatije hranjivim tvarima. Prilikom pripreme treba ga termički obraditi jer sadrži spojeve poput tanina i vicina koji uzrokuju slabokrvnost.

Zašto je bob zdrav?

Bob kao biljka sadrži visok udio vitamina B skupine te minerale poput željeza, mangana, fosfora, kalcija i magnezija. Također, bogat je dijetalnim vlaknima, točnije 25 posto, te zbog toga djeluje na zdravlje cijeloga organizma. Ta vlakna reguliraju probavu, a utječe i na mikrofloru crijeva pa potiče jačanje imunološkoga sustava.

Ova mahunarka redovito se preporučuje oboljelima od dijabetesa jer dijetalna vlakna uravnotežuju razinu šećera u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2. Vlakna se dobivaju od stabiljke biljke, a spaljene stabiljke sadrže visoke količine kalija i moguće ih koristiti za izradu sapuna. U prehrani ga koristite kao grah ili mahune, a može se konzumirati i sirov, no, pripazite jer velike količine mogu izazvati zatvor te simptome slične žutici.

Biljka boba bogata je aminokiselinom L-DOPA od koje nastaje dopamin, a dobra je za oboljele od Parkinsonove bolesti jer njihovo tijelo ne proizvodi dovoljno toga hormona. Dopamin sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su raspoloženje, spavanje i učenje.

Legende kažu da zrno boba donosi sreću, pa onaj tko ga nosi sa sobom uvijek će uživati u blagodatima života!

Smoothie od maslačka za čišću jetru

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo