Flavonol koji se nalazi u vinima u krvi se pretvara u drugi oblik te se akumulirati kao toksin koji izaziva glavobolje
Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da prirodni spoj flavonola u crvenim vinima može ometati metabolizam alkohola, što može dovesti do strašne glavobolje. Tim je otkrio da se flavonol kvercetin, koji je prirodno prisutan u svim vrstama voća i povrća, uključujući grožđe, nalazi u vašoj omiljenoj boci vina.
Flavonol kvercetin smatra se zdravim antioksidansom i čak je dostupan u obliku dodatka, no može biti problematičan kad se pomiješa s alkoholom.
Problematičan spoj
Kada dospije u krvotok, tijelo ga pretvara u drugačiji oblik koji se zove kvercetin glukuronid. U tom obliku on blokira metabolizam alkohola, napisao je profesor Andrew Waterhouse u studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports
Tim je također otkrio da različita vina imaju različite količine flavanola koji izaziva bol, ovisno o tome koliko je grožđe imalo sunčeve svjetlosti.
Ako uzgajate grožđe s izloženim grozdovima, kao što to rade u dolini Napa za svoje cabernete, dobit ćete mnogo više razine kvercetina. U nekim slučajevima, čak četiri do pet puta više, rekao je prof. Waterhouse.
Nastanak toksina
Kao rezultat konzumiranja ovog vina punog flavanola, ljudi mogu akumulirati toksin zvan acetaldehid koji uzrokuje bolne simptome.
Koliko alkohola smijemo popiti u danu, a da ne štetimo zdravlju i da nismo alkoholičari?
Acetaldehid je dobro poznati toksin, iritantna i upalna tvar. Istraživači znaju da visoke razine acetaldehida mogu uzrokovati crvenilo lica, glavobolju i mučninu, rekla je Dr Apramita Devi.
Obično se glavobolja uzrokovana crvenim vinom pojavi u roku od 30 minuta do tri sata nakon što popijete samo malu čašu vina. Stručnjaci kažu kako će veće probleme imati osjetljiviji ljudi skloni migreni ili nekoj drugoj primarnoj glavobolji.
Mislimo da smo konačno na pravom putu prema objašnjenju ove tisućljećima stare misterije. Sljedeći korak je znanstveno testiranje na ljudima koji imaju ove glavobolje, kažu istraživači.
N. M.