Čak i nekorištenje zubnog konca: Evo koje navike uzrokuju srčane bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Čak i nekorištenje zubnog konca: Evo koje navike uzrokuju srčane bolesti

Shutterstock

Od gledanja TV-a do konzumiranja praznih kalorija, nekada nismo ni svjesni koliko svakodnevne navike uništavaju naše srce

Kao što znate, sjedenje je jedna od najvećih “bolesti” našeg doba. Stručnjaci upozoravaju da se od pretjeranog sjedenja i gledanja TV-a povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Vježbanjem zapravo ne možete nadoknaditi vrijeme koje provodite sjedeći. Dakle, važno je da periodično šetate čak i kad ste na poslu. Ustanite i prošetajte ako trebate razgovarati na mobitel i slično. 

Ignoriranje hrkanja

Osim što drugima smeta, hrkanje može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg i nikako ga se ne treba ignorirati. Može izazvati povećanje krvnog tlaka, a povećava i rizik od srčanih oboljenja. Pretile osobe pod većim su rizikom od apneje, ali mogu patiti i mršavi ljudi. 

Nekorištenje zubnog konca 

Točan razlog zapravo nije poznat, ali postoji snažna veza između oboljenja desnih i srčanih bolesti. Liječenje desni i zuba može poboljšati funkciju vena. 

Što otkucaji srca govore o vašem zdravlju

(Pretjerano) konzumiranje alkohola

Istraživanja pokazuju da manja količina alkohola može biti dobra za srce. Međutim, pretjerano konzumiranje povezuje se sa većim rizikom od visokog tlaka, većim nivoom masti u krvi… Pored toga, dodatne kalorije mogu dovesti do povećanja tjelesne težine, prijetnje zdravlju srca.

Crveno meso

Ova vrsta mesa trebala bi poslužiti kao “poslastica” koju ćete si priuštiti povremeno. Sadrži visok nivo zasićenih masti, a postoje dokazi da kobasice, hrenovke i slanina povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i nastanka raka debelog crijeva. Zapravo manje od 10 posto prehrane bi trebalo sačinjavati meso. Najbolja prehrana za zdravlje srca je na biljnoj bazi. To znači redovno unošenje voća i povrća u organizam, orašastih plodova, integralnih žitarica, mliječnih proizvoda s niskim udjelom mliječne masti, proteina… Zapravo, istraživanja pokazuju da je najbolje da se polovina svakog obroka sastoji od povrća i voća.

Pušenje cigareta

Ovo ste vjerojatno čuli bezbroj puta! Pušenje je potpuna katastrofa za srce. Potiče stvaranje krvnih ugrušaka koji blokiraju dovod krvi u arterije. 

Konzumiranje praznih kalorija

Namirnice s visokim udjelom šećera, masti i kalorija dobivenih iz ulja sadrže veoma, veoma malo hranjivih materija koje tijelo može upotrijebiti. Istraživanja pokazuju da prehrana koja je puna praznih kalorija povećava rizik dijabetesa i pretilosti.

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo