Zdravlje

Zdravlje

Čak je i spavanje bolje za zdravlje srca nego sjedenje

Samo pet minuta uvođenje neke aktivnosti umjesto sjedenja pomoći će kardiovaskularnom zdravlju

Mnogi toliko vremena provedu sjedeći – u autu, na poslu, pred TV-om, da čak i jednostavna zamjena nekoliko trenutaka sjedenja bilo kojom vrstom aktivnosti, uključujući spavanje i stajanje, može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

U novom istraživanju obavljenom u European Heart Journalu, koje su proveli University of College London i University of Sydney. istraživači su otkrili da odrasle osobe sjede u prosjeku 9 i pol sati na dan. Proučili su šest studija u kojima je sudjelovalo 15.000 ljudi iz pet država. Sudionici su koristili uređaje za praćenje kako bi izmjerili aktivnosti i zdravlje srca tijekom tipičnog dana.

Pazite što jedete imate li problema s libidom, neka vam hrana može pomoći

Samo pet minuta čini razliku

Nije potrebno provesti sate u teretani, čak ni hodati kilometrima svaki dan. Samo mali odmak od svakodnevice učinit će primjetnu razliku.

Kad su sudionici zamijenili sjedenje za samo pet minuta umjerene do snažne aktivnosti, došlo je do opipljivog pozitivnog utjecaja na njihovo zdravlje srca, izvijestili su.

Primjerice, 54-godišnja žena koja je vježbala 30 minuta umjesto da sjedi imala je na kraju manji indeks tjelesne mase za 2,4%, manji opsega struka za 2,7% i nižu razinu glukozu u krvi za 3,6%.

Redovita kardiovaskularna tjelovježba, poput jogginga, podržava zdravlje krvožilnog sustava i poboljšava cirkulaciju
Shutterstock

Kao kardiolozi, znamo da redovita tjelesna aktivnost u usporedbi sa sjedilačkim načinom života ima pozitivne učinke na krvni tlak, razinu glukoze, tjelesnu masnoću, kolesterol, obrasce spavanja i raspoloženje, rekao je dr. Matthew Saybolt, medicinski direktor Programa za strukturalne bolesti srca u Medicinskom centru Sveučilišta Hackensack Meridian Jersey Shore, koji nje sudjelovao u studiji.

Sve su ove stvari usko povezane s kardiovaskularnim sustavom, pa napominje dr. Saybolt, sve svoje stabilne pacijente potiču na barem blagu do umjerenu tjelovježbu i aktivnost svakodnevno.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo