Čitanje smanjuje stres, tjeskobu i pomaže u borbi s demencijom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Čitanje smanjuje stres, tjeskobu i pomaže u borbi s demencijom

U godinama kad je stres diljem čovječanstva na vrhuncu, postoji jedan jednostavan recept. Uposlite mozak radnjom iz knjige i stres pada dvije trećine

Oduvijek znamo da je čitanje relaksirajuće, ali nova istraživanja pokazuju i da smanjuje stres i tjeskobu. Nakon pandemije čitav svijet osjeća posljedice, a stres je na vrhuncu.

Zato je Američka udruga psihologa 2022. godine provela anketu koja je pokazala sljedeće:

  • 27% ispitanika reklo je da su većinu dana bili toliko pod stresom da nisu mogli funkcionirati
  • 76% je reklo da je budućnost SAD-a izvor stresa
  • 76% izjavilo je da je stres utjecao na njihovo fizičko zdravlje
  • Žene u dobi od 18 do 34 godine prijavile su više stresa nego starije žene i muškarci

Kod napadaja panike može vam pomoći – limun

Iste godine portal MojPosao proveo je istraživanje na gotovo 2000 ljudi. Rezultati su pokazali da ej 55 posto njih na poslu pod stresom, a još 28 posto stres osjeća stalno. Opet su žene bile više pod stresom nego muškarci.

Čitanje smiruje

Čitanje je izvrsna metoda smanjenja stresa. Studija iz 2009. koju je proveo Mindlab International sa Sveučilišta u britanskom Sussexu otkrila je da je čitanje moglo smanjiti razinu stresa za 68%. Zbog toga je bilo učinkovitije od drugih umirujućih aktivnosti poput šetnje ili slušanja glazbe.

Općenito, meditativne aktivnosti koje vas tjeraju da se usredotočite na jedan zadatak mogu smanjiti stres. Čitanje ima dodatnu korist jer zaokuplja vaš um i tjera vaš mozak na kreativnost kako biste mogli zamišljati priču dok čitate.

Shutterstock

Čitanje je aktivno uključivanje mašte jer riječi na ispisanoj stranici potiču vašu kreativnost i navode vas da uđete u ono što je u biti izmijenjeno stanje svijesti, objašnjava dr. David Lewis, koji je proveo studiju iz 2009.

Pomaže i protiv demencije

Čitanjem se usput borite i protiv mentalnog pada i demencije. Demencija je opći izraz za poteškoće s razmišljanjem, pamćenjem ili donošenjem odluka, uglavnom u starijoj dobi.

Brojna su istraživanja pokazala vezu između čitanja i zdravlja mozga. Studije dosljedno pokazuju da sudjelovanje u aktivnostima koje angažiraju vaš mozak, uključujući čitanje, može pomoći u smanjenju šanse za razvoj demencije.

U Hrvatskoj od demencije pati oko 90.000 osoba, prema projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije.

Studija objavljena 2010. procijenila je 942 odrasle osobe kako bi se utvrdilo smanjuje li bavljenje hobijima njihov rizik od demencije. Studija je pokazala da gotovo 54% onih koji nisu razvili demenciju dosljedno čitaju knjige, dok samo oko 39% onih koji su razvili demenciju dosljedno čita knjige.

Shutterstock

Studija objavljena 2013. procijenila je kognitivnu aktivnost 1651 sudionika starijih od 55 godina. Studija je otkrila da su oni koji su se tijekom života bavili mentalno stimulirajućim zadacima poput čitanja i pisanja imali puno sporiju stopu mentalnog propadanja, čak i kada je njihov mozak pokazao znakove oštećenja.

Koliko biste trebali čitati?

Nema puno podataka o tome koliko bi ljudi trebali čitati svaki dan. Studija iz 2009. koja je mjerila čitanje i stres pokazala je da samo šest minuta čitanja dnevno može smanjiti razinu stresa. Studija o hobijima i demenciji iz 2010. pokazala je da najbolje rezultate postižu bavljenje hobijem barem sat vremena dnevno.

Ne želite unijeti dodatni stres u svoj život pokušavajući svaki dan uklopiti određenu količinu čitanja u pretrpani raspored. Umjesto toga, pronađite mjesta na koja ga možete smjestiti i prilagodite gdje možete.

N. M.


Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo